SUKOB ZBOG ZADUŽIVANJA

OBRAČUN U OTVORENOM: Kardum Marasu uz komad papira i olovku pokazivao matematiku

U Otvorenom Hrvatske televizije u četvrtak su se žestoko sukobili Željko Kardum i Gordan Maras pri čemu je Kardum Marasu stavku po stavku objašnjavao da podaci, primjerice, o porastu BDP- a, kojima se bombardira javnost, nisu točni. Da nam ruže ne cvjetaju, potvrdila je i makroekonomistica Marijana Ivanov.

Iako su sugovornici u Otvorenom u četvrtak navečer trebali raspravljati o razlozima zbog kojih ministar financija nije prodao hrvatske obveznice, priča se produbila i na teško gospodarsko stanje zemlje u kojem su ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum i makroekonomistica Marijana Ivanov pokušali političarima pokazati da su problemi daleko dublji od floskula s kojima lijeva i desna opcija ratuju.

Naime, svi su se gosti složili da politička nestabilnost utječe na prodaju državnih obveznica, ali i stanje u zemlji. Potvrdio je to i Saša Drezgić, zamjenik ministra financija riječima: “Nadamo se da će u narednom razdoblju politička situacija biti povoljnija i da ćemo imati povoljnije uvjete”. Također je kazao kako suradnja u ministarstvima mora biti bolja kako bi se ostvarili pozitivni pomaci. “Mimo klasičnih instrumenata zaduživanja Hrvatska ima na raspolaganju tehnička znanja koja mora iskoristiti”, istaknuo je Drezgić dodajući da je zemlja u pozitivnom trendu.

MINISTAR I DALJE TVRDI DA JE SVE POD KONTROLOM: ‘Mirovine i plaće nisu upitne’

“Ovakva politička situacija je neodrživa”

Iz redova oporbe u studiju je bio saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras koji je ustvrdio kako je trenutačna politička situacija neodrživa i da bi njeno daljnje održavanje bila najveća šteta za Hrvatsku. “Hrvatska mora biti u stanju iskoristiti pozitivne trendove i vratiti stabilnost i odgovornost”, rekao je Gordan Maras i dodao da to trenutačna Vlada ne može jer ona niti funkcionira niti postoji. Pritom je istaknuo kako su sadašnji pozitivni podaci rezultat rada bivše Vlade.

No, priča o tome kako se zemlja oporavlja nije se svidjela Željku Kardumu koji je godinama prateći ekonomiju naše zemlje i drugih zemalja iznio niz zanimljivih podataka kojima je argumentirao tvrdnje da se kod nas pozitivni pomaci niveliraju onima negativnim, a koji se događaju istodobno (povećanje izvoza, ali istodobno i uvoza, primjerice). Kardum je kazao kako sve politike lažu narod iznoseći samo onaj dio analiza koji im ide na ruku te da podaci govore sasvim drukčije kada se uzme ukupna slika.

OTVORENO

“Zemlja ide prema financijskom zidu”

“Glavni problem su naši ekonomski temelji. BDP je isti kao i prošle godine potkraj ljeta, a podaci o njegovu rastu kojima nas bombardiraju nisu točni. Matematički je moguće dokazati da Hrvatska uz ovakvu strukturu gospodarstva ide prema financijskom zidu”, kazao je Kardum ističući kako je prošla Vlada bila stabilna pa je zemlji padao rejting. Također je istaknuo kako Belgija nije dugo imala Vladu zbog čega joj nije padao rejting, dok je, primjerice, Portugal zadržavajući isti kreditni rejting promijenio čak tri Vlade.

Njegove izjave naljutile su Marasa koji je ušao u žestoku raspravu s Kardumom ističući dobre rezultate bivše Vlade te govoreći kako nije istina to što Kardum govori, međutim Kardum mu je matematički pravdajući stavku po stavku, potukao svako opravdanje. Pritom se pozvao na profesoricu Ivanov koja nije proturječila njegovim podacima.

BIVŠI MINISTAR: ‘Investitori su rekli da Hrvatska nema Vladu, stanje je jako opasno! Možda dođe do povećanja kamata građanima…’

“Dok se bavimo time tko je što rekao, a ne gospodarstvom nema napretka”

Prema njezinim riječima, hrvatska zaduženja sa sve većim kamatama rast će sve više dok ne dođemo do situacije u kojoj je Grčka. Na konstataciju Mislava Togonala da će nam onda netko oprostiti dugove, Ivanov je rekla da neće nego da ćemo i dalje prodavati vlastitu imovinu. Na kraju će nam, kazala je, doći MMF. A sve to mogli bismo spriječiti toliko nužnim reformama koje nitko dosad nije napravio.

Emisiju je u još jednoj svađi završio Kardum ističući da dok god se u Hrvatskoj bavimo floskulama i onim što je rekao HDZ, SDP ili Most, a ne bavimo se gospodarstvom za ovu zemlju nema sreće ni napretka. Dodao je pritom da se u emisije u kojima se govori o gospodarstvu trebaju pozivati stručnjaci, a ne političari aludirajući na Marasa.

Povratak na Net.hr