RAZGRADNJA U 2017.

ŠOK U SISKU: Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

Ina je počela proces zatvaranja Rafinerije Sisak, mimo bilo kakve odluke Uprave ili Nadzornog odbora.

Kako piše Jutarnji, krajem prošlog tjedna Bengt Oldsberg, izvršni direktor sektora Rafinerije i marketing u Ini, svoje je zaposlenike putem elektroničke pošte obavijestio da je “počeo s planiranjem transporta sirove nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka”. “Plan je da prijevoz dosegne puni kapacitet domaće sirove nafte” te “Moramo planirati realizaciju, razgradnju rafinerije i učinak na poslovnom planu za sljedeću godinu”

NA ŠTETU NAŠIH RAFINERIJA: MOL će više crpiti hrvatsku naftu, ali je prerađivati u Mađarskoj

O tome nije raspravljala Uprava ni Nadzorni odbor Ine niti je pismo upućeno članovima Uprave. Oldsberg je pismo uputio izvršnim direktorima pa tako i Zoltanu Aldottu, koji obavlja dužnost predsjednika Uprave i izvršnog direktora. Iz dopisa je potpuno jasno da je u Ini na nekoj razini donesena odluka o zatvaranju Rafinerije Sisak i njezinoj razgradnji te da se sva sirova nafta iz sisačke rafinerije i okolnih naftnih polja prebaci u riječku rafineriju.

Reagirao i ministar

“Danas sam upoznat s nalogom g. Bengta Oldsberga, izvršnog direktora SD-a Rafinerije i marketing, da se počne s aktivnostima transporta nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka, kao i s planovima za zatvaranje Rafinerije Sisak tijekom sljedeće godine. Navedena aktivnost nije prije toga dogovorena u Upravnom i Nadzornom odboru s predstavnicima Republike Hrvatske te ću tražiti zaustavljanje tih aktivnosti do konačnog dogovora ključnih dioničara, Republike Hrvatske i MOL-a”, napisao je ministar Panenić na Facebooku.

Proba u ožujku zamalo kobna

ZAMALO IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Nafta proključala dok ju je INA pretakala u vagone kod Ivanić Grada

U ožujku se pisalo u probnom transportu željeznicom, što je umalo završilo tragičnio. Stožer za obranu Rafinerije Sisak otkriva kako je 2. ožujka INA u Graberju Ivaničkom pored Ivanić Grada, organizirala neuspjeli, probni utovar nafte u željezničke cisterne. Zbog nepripremljenosti i neadekvatnih uvjeta u kojima se to radilo navodno je došlo do ključanja nafte u cisternama.

Na koncu nafta seli van

Iako je INA isticala kako se radi samo o “povećanju fleksibilnosti rada”, svi upućeni tvrdili su kako je to bio uvod u zatvaranje sisačke rafinerije.

“MOL će, nakon ovakvih proba, na neko vrijeme početi naftu, koja se do sada prerađivala u Sisku, odvoziti u Rijeku, što je potpuno neisplativo i potencijalno opasno, a onda će nakon nekog vremena objaviti kako je to ipak financijski neisplativo te kako je puno razumnije JANAF-ovim naftovodima hrvatsku naftu slati van na preradu”, upozorili su prije četiri mjeseca u stožeru za obranu sisačke rafinerije.

Povratak na Net.hr