investiranje

Zašto investiranje u djecu spada u dugoročnu strategiju?

Nives investira u budućnost malog Tome od malih nogu

Razvila je pouzdano dobru strategiju i pritom naučila i malo francuskog. Znala je da je dugoročno investiranje u razvijanje njegovih potencijala, ispravna odluka.  A Tomu je sve zanimalo – od hokeja, francuskog, preko dramske grupe, znanstvenih radionica i violine.

Note za violinu je svladao kao od šale, a petkom navečer Tomo je svojima roditeljima pripremao mini gaže kako bi im demonstrirao svoj glazbeni potencijal.  Uz “bravo, sine” i “sviraj onu od Rolling Stonesa”, Tomo je znao da od svojih roditelja uvijek može očekivati podršku.

Sve dok nije pukla žica i Tomo je rekao – vrijeme je da počnem učiti francuski. Majka je samo promijenila rutu u svojoj navigaciji te od toga trenutka, umjesto na sjever, odlazili su na jug grada kako bi mali Tomo učio francuski jezik. Za Nives je ovo investicijska strategija. Dugoročna. Ovo je investicija u njegovu budućnost. Jednoga dana kada Tomo, otkrije što mu leži, moći će se tome potpuno posvetiti.

Kako bi što bolje svladao francuski i izbrusio komunikacijske vještine, mama Nives odlučila je upisati Tomu, uz tečaj francuskog, i u dramsku grupu, s ciljem jačanja njegova samopouzdanja i kreativnosti.  Upravo ovakvim ulaganjem u njegov osobni razvoj, mama je znala da stvara dodatnu vrijednost koja će njezinom sinu, kada prođe kroz proces otkrivanja, značiti mnogo.

Zelena zmija ili ‘vanzemaljsko jaje’ bili su Tomini najdraži pokusi iz kemije. Iako mama nije bila sklona tome da se njezina kuhinja pretvori u kemijski laboratorij, odlučila je pružiti podršku Tomi kada je u 7. razredu otkrio kemiju i rekao da u životu želi biti kemičar.

Investiranje kroz dulji vremenski period donosi veće prinose. Kao i ulaganje u otkrivanje svih Tominih potencijala. I tako je i bilo. Iako je Tomo završio kao inženjer kemije, njegov prvi posao odigran je na daskama koje život znače.

Mama nikada nije puno kemijala kako da sina usmjeri u samo jedno područje, već je investirala u njega kako bi jednog dana bio uspješan mladi čovjek, glumac koji živi svoju priču. Ona je znala vrednovati dugoročne prioritete te je svojom podrškom uvijek čvrsto stajala iza sinovih izbora.

VREMENSKI HORIZONT ULAGANJA

Vremenski horizont ulaganja koji govori koliko dugo investitor planira ulagati u investicijski fond prije nego odluči povući novac. Klasična podjela investicijskog horizonta je na kratkoročni (1 godina), srednjoročni (>1 do 5 godine) i dugoročni (>5 godina).

Zapamtite:
Financijski instrumenti kratkoročnog investicijskog horizonta u pravilu nose najmanje prinose, ali je volatilnost (i rizičnost) manja. Ako fond ulaže u rizičnije financijske instrumente kao što su npr. dionice, potencijalni prinos je veći, ali tada treba biti strpljiv i ciljati dulji period ulaganja jer dionice znaju biti vrlo volatilne.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s RBA.

Povratak na Net.hr