PRIJETE RATOVI

ZAKORAČILI SU U PONOR: ‘Amerikanci su izabrali najopasnijeg vođu, svi se trebamo bojati’

‘Amerikanci su zakoračili u ponor. Novi je predsjednik nestabilni čovjek pun predrasuda, seksualni grabežljivac i kompulzivni lažljivac – sposoban je za bilo što’, analizira Jonathan Freedland za Guardian.

Kako navodi Freedland, mnogi su vjerovali da Amerikanci neće na najmoćniju poziciju u zemlji postaviti ‘nestabilnog, kompulzivnog lažljivca’.

‘Promatrači ovih izbora vjerovali su da će se probuditi iz Trumpove noćne more. Ali, danas je SAD, zemlja koja se od svog osnivanja ponašala kao inspiracija ostatku svijeta, zakoračila u ponor.

Umjesto da pozdravlja prvu predsjednicu, predaje moć čovjeku koji se diči svojim rasizmom, neznanjem i mizoginijom. Čak i oni koji ga dobro poznaju opisuju ga kao opasnog sociopata.

Republikance malo što može zaustaviti. Usprkos svim očekivanjima, kontroliraju Kongres i veći dio Senata. Moć supersile će biti Trumpova, a nitko ga neće držati pod kontrolom’, piše Freedland.

Zabrinjavajuće izjave

Trump je, piše autor, obećao postrojbe koje će prognati 11 milijuna nedokumentiranih radnika, što je šest posto ukupne radne snage u SAD-u. Osim toga, najavio je zabranu ulaska za Muslimane, zid na granici s Meksikom, kaznu za žene koje traže pobačaj, ali i zatvorsku kaznu za Hillary Clinton, ženu koju je upravo porazio na izborima.

‘Ljudi će reći da je to bilo samo hvalisanje. Ali tijekom kampanje nije promijenio ni ublažio stavove. Ovu će pobjedu smatrati kao potvrdu da je u pravu. Nema razloga da išta ublaži.

Zvijezda reality TV-a će upravljati nuklearnim arsenalom. To je čovjek koji je tijekom vojnog brifinga pitao zašto SAD ne koristi nuklearne bojeve glave, kad ih već ima. Rekao je: “Volim rat'”. To je čovjek koji bi ISIS riješio tako da ih bombardira i ukrade im naftu’, piše Freedland.

Prijete ratovi

Ranije ovog ljeta Trump je kazao kako ne vjeruje u NATO te da na tu organizaciju gleda kao na mafijaški reket – ako mali ne plate, neće ih se braniti. Vladimiru Putinu to bi moglo biti sasvim dovoljno da napadne i/ili pripoji jednu ili više baltičkih zemalja, a Trump bi mu se, piše Freedland, samo divio zbog toga.

putin, podmornica

‘Prijeti trgovinski rat s Kinom, Amerika će se okrenuti prema unutra, tržišta su u padu. Što je s našim planetom? Trump vjeruje da su klimatske promjene kineska prevara.

Još jedna mračna posljedica ove pobjede je to što Trumpa podržavaju nacionalisti u zemlji i u svijetu. Ovo im je dalo novu snagu te usrećilo sve te ljude koji žive od mržnje. Vidjeli su moć poruke izgrađene na strahu i preziru.

Tko je kriv? Lista je duga, od Republikanske stranke, do medija, anketara, itd. Možete ih sve osuditi, ali koga je briga tko je kriv? Najmoćniju zemlju svijeta vodit će čovjek koji kao da je ispao iz mračne povijesti 20. stoljeća’, zaključuje Freedland za Guardian.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr