Za otvaranje belgijski napadi na švedski obrambeni bedem

Oči su uprte prema švedskom napadaču Henriku Larssonu, koji je prije sedam mjeseci slomio nogu, a u Bruxellesu će istrčati u udarnoj postavi protiv Belgije, reprezentacije koja često ima velika očekivanja, a male rezultate.

Prvom dvoboju EURA 2000. prisustvovat će kraljevske obitelji Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Na tribinama stadiona koji nosi ime po pokojnom kralju Baudouinu sjedit će cijela “loza Beneluxa”, kraljice i kraljevi koji bi na nekadašnji Heysel trebali stići autobusima koji prevoze igrače. Iz počasne bi lože mogli vidjeti dobar nogomet, jer Belgijanci će svim silama pokušati dokazati da nisu uzalud prošli dvogodišnju “katarzu”, povratak iz otpisanih, te da impozantan niz pripremnih rezultata nije “priča za malu djecu”. U kolovozu prošle godine “crvene vragove” preuzeo je Robert Waseige. Došao je u ulozi vatrogasca. razloga za uzbunu bilo je napretek. Samo dvije pobjede iz jedanaest dvoboja srozali su tada domaćine Europskog prvenstva na najniže grane, na Coupe de mondeu bili su i doslovno epizodisti, Francusku su napustili bez ijedne pobjede.
Waseigeov dolazak preporodio je reprezentaciju. Nakon trijumfa u gostima protiv “azzura”(3:1) i Norveške(2:0), te dva neodlučena rezultata s Nizozemcima, Waseige je postao “šef parade”, neprijeporni autoritet.

Na švedskoj klupi sjede dva čovjeka s jednakim pravima i odgovornošću. Službeno je Tommy Soderberg vlasnik izborničkih ovlasti, ali Lars Lagerback jednako je zaslužan za stvaranje jedne od najčvršćih svjetskih obrana. Coventryeva “jedinica” Magnus Hedman u kvalifikacijama za odlazak na EURO 2000. primio je samo jedan pogodak. Postignuće je tim dragocjenije jer Šveđani golove postižu “svake prijestupne godine”. No vezni red, i po riječima Waseigea, najveća je švedska prednost. Ozljede su zamalo Švedsku dovele pred svršen čin. Larssonov lom noge bio je samo vrhunac, točka na i nakon nesretnog ispadanja iz momčadi Stefana Schwarza zbog ozljede Ahilove pete.
Schwarz se nije uspio oporaviti na vrijeme, no Larsson se vratio i ratnički duh suigrača podigao do neslućenih razmjera. Tim više jer je malo tko vjerovao da nakon loma noge u listopadu prošle godine može vidjeti EURO.

Belgijanci su u osam utakmica pod vodstvom Waseigea postigli 20 golova. Riječi o probuđenom talentu i rođenom strijelcu postale su neizbježne kad se govori o prvoj napadačkoj vedeti Branku Struparu. Ni drugo šilo belgijskog napadačkog dvojca, 21-godišnji Emile Mpenza, ne stoji u zapećku. Izuzetnoj brzini i iznimnoj kontroli lopte kod tamnoputog mladića moglo bi se, u vaganju dobrog i lošeg, ispriječiti tek neiskustvo.
Belgija na otvaranju, na kraljevskom stadionu, želi puni plijen. Švedska sebe vidi kao pritajenog favorita turnira. Dovoljno za dobar nogomet na otvaranju Europskog prvenstva.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr