USPRKOS VIŠKU!

ZA NJIH PRAVILA NE VRIJEDE: Unatoč zabrani zapošljavanja, šef HZZO-a zaposlio još 85 ljudi

Iako je godinu ranije broj zaposlenih u HZZO-u smanjen, u dva ljetna mjeseca ove godine krenuo je novi val zapošljavanja, a svoje zaposlenje u tom državnom zavodu pronašlo je dosad 85 ljudi.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje tijekom srpnja i kolovoza raspisan je natječaj za 113 radnih mjesta, a do kraja rujna u radni odnos primljeno je 85 djelatnika, piše Jutarnji list.

Direktor HZZO-a Fedor Dorčić tvrdi da je samo 12 djelatnika primljeno na neodređeno vrijeme, a ostali bi trebali zamijeniti one koji odlaze u mirovinu ili su na dugotrajnom bolovanju. No, godinu ranije takvih zamjena nije bilo pa se tako čini da se sad taj trend mijenja, a time se mijenja i politika po kojoj se broj zaposlenih smanjuje prirodnim odljevom.

Zanimljivo je da je od 113 mjesta raspisanih natječajem tijekom ljeta čak 60 odnosi na srednju stručnu spremu za koju se navodi da je najveći višak. U strukturi traženih djelatnika čak 56 posto su, pak, zaposlenici sa srednjom stručnom spremom, 34 s višom i samo 14 posto s visokom.

HDZ-OVCI OŠTRO PO OPORBI: ‘Zaposlili ste ukupno 274 čovjeka, svi su došli po stranačkoj pripadnosti’

Suglasnost dobili i od Ministarstva zdravlja

Nova zapošljavanja u Regionalnom uredu u Zagrebu pravdaju podatkom da su 33 radnika sa srednjom stručnom spremom otišla u mirovinu, a da je primljeno samo 17 pripravnika. Također se navodi da je tridesetak radnika duže vrijeme odsutno, odnosno da su na rodiljskom ili dužem bolovanju. Kad je riječ o riječkom uredu, navode kako je raskida ugovora za one sa srednjom stručnom spremom bilo 19, a da je u radni odnos primljeno tek sedam. U direkciji u Zagrebu raskinuto je 27 ugovora o radu, a primljeno je 12 djelatnika, kažu u HZZO-u. Tvrde da je većina radnika primljena na određeno vrijeme, odnosno kao zamjena.

Svoja obrazloženja poravdaju i suglasnosti za zapošljavanje koju su dobili od nadležnog Ministarstva, unatoč zabrani zapošljavanja u državnoj službi, te ističu kako nova zapošljavanja neće povećati izdatke za plaće jer su samo “na zamjeni”.

Neovisno, pak, o svim obrazloženjima, zanimljiv je podatak da su natječaji raspisani tijekom ljeta kada bi obim posla trebao biti manji pa se postavlja pitanje je li riječ o pokušaju zapošljavanja koji je trebao ostati neprimjećen.

Bilo kako bilo, činjenica je da će HZZO imati više zaposlenika od očekivanog na kraju ove godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr