PRIJETE VISOKE KAZNE

VOZAČI, OPREZ! Od 15. studenog zimske gume su obavezne, inače će vas država žestoko udariti po džepu

Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena, a to znači da će vozači obavezno morati na automobilima upaliti svijetla. Osim toga, za nekoliko dana počinje razdoblje obaveznih zimskih guma, a oni koji se toga ne budu pridržavali, platit će kazne u visini od 700, pa čak i do 15.000 kuna. Zimske gume morate imati od 15. studenog do 15. travnja.

Iako do službenog roka kada će zimske gume na automobilima biti obavezne još ima nešto vremena, vulkanizeri već sada imaju pune ruke posla sa zamjenom guma. Vozači, čini se, ne žele da ih iznenadi prvi snijeg pa zimu žele dočekati spremnu, sa zimskim gumama na svojim automobilima.

vulkanizer

”Prije je to bilo kad bi pao snijeg, onda su svi išli mijenjati gume. No, danas se spominje rok od 15. studenog zbog EU, da bi bilo poželjno da sva vozila imaju zimske gume. Ključna stvar za zamjenu zimskih guma je vanjska temperatura, sedam stupnjeva je ključno za zamjenu”, pojasnio je voditelj vulkanizerskog servisa Darko Šturlić Tupek za Dnevnik.hr .

Svi znaju da je vožnja na ljetnim gumama, a u zimskim uvjetima, opasna, a na vrlo jednostavan način možete otkriti jesu li vaše gume pogodne za zimsku vožnju. Kovanicu od 10 lipa možete staviti uz ripnu – ako guma prekrije rub kovanice, to znači da su gume spremne za vožnju u zimskim uvjetima.

U svakom slučaju, prilikom vožnje opreza nikad dosta, a tu su i kazne. Onima koji se zbog uštede odluče tijekom cijele godine voziti na ljetnim gumama, zakon propisuje i novčanu kaznu, i to najmanje od 700 kuna.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr