banner

Vlada traži da se što prije ispitaju okolnosti Levarova ubojstva

Odgovorni za zločine počinjene u Hrvatskoj neće terorom, ucjenama ili ubojstvima moći zaustaviti hrvatsku vlast da kazni sve koji su odgovorni za ratne zločine ili gospodarski kriminal, kazao je Račan

Premijer Ivica Račan zatražio je danas da se što prije istraže okolnosti smrti Milana Levara i kazne počinitelj ili počinitelji toga zločina. “Odgovorni za zločine počinjene u Hrvatskoj neće terorom, ucjenama ili ubojstvima moći zaustaviti hrvatsku vlast da kazni sve koji su odgovorni za ratne zločine ili gospodarski kriminal. Ova vlast svjesna je svoje odovornosti i obveza u tom pogledu”, poručio je Račan s današnje sjednice Vlade, koja je izviješćena o tijeku istrage o smrti Milana Levara.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin smatra da se, iako istraga nije dovršena, radi o atentatu i terorističkom aktu. Milan Levar poginuo je u eksploziji eksplozivne naprave 28. kolovoza oko 15,50 sati u Gospiću. MUP je osnovao dvije ekipe iz Zagreba koje su na terenu i ta istraga je prioritet kojim se policija bavi. Napravit ćemo maksimum i ubrzo doći do počinitelja toga neljudskog i gnusnog zločina, poručio je Lučin. Policija je do jučer obavila 90 obavijesnih razgovora i bit će ih još. Vjerojatno će trebati i pomoć vojne policije, jer će biti potrebno, kaže Lučin, obaviti razgovore i s nekim vojnim osobama, pa i časnicima. Lučin je kazao da MUP, kojemu je na čelu nakon promjene vlasti, ne može prihvatiti odgovornost za Levarovu smrt. U MUP-u je prilikom preuzimanja vlasti preuzeta i cjelovita dokumentacija, među njima i popis štićenih osoba. Milan Levar nije bio na popisu štićenih osoba, izvijestio je Lučin. Neke osobe, dodao je, koje su s Levarom 1997. i 1998. bile na razgovoru u Haagu zaštićene su, promijenjen im je identitet i više nisu u Hrvatskoj. Nakon određenih kalkulacija u medijima i prve izjave Haaškog suda da Milan Levar nije bio zaštićeni haaški svjedok, Lučin je zatražio da se detaljno uđe u arhiv i vidi je li bilo zahtjeva za zaštitom. Jučer se, izvijestio je Lučin, došlo do spoznaje da je 15. travnja (1998.) prema tadašnjem ministru unutarnjih poslova Ivanu Peniću upućen dopis sa zahtjevom za zaštitom, koji je potpisala Snježana Bagić (tada zamjenica ministra pravosuđa). Taj zahtjev je proslijeđen (Jošku) Moriću i Željku Sačiću (tada pomoćnici ministra unutarnjih poslova) i tu završava svaki trag, kazao je Lučin, dodajući da su nalozi nakon toga išli usmeno. “Nalozi nikada nisu došli gdje je trebalo, u Policijsku upravu Ličko-senjsku”, ustvrdio je Lučin.

Podnoseći izvješće Lučin je uz ostalo napomenuo da bi ga, i da je Levar bio zaštićen, bilo teško štititi 24 sata. Lučin je podsjetio da je Levara usmrtila eksplozija bombe kašikare smještena u kapi plinske boce koja se nalazila u dvorištu, pokraj garaže. U trenutku kada je (Levar) micao poklopac s plinske boce, bomba je oslobođena i došlo je do eksplozije, izvijestio je. Premijer Račan je izrazio sućut obitelji Levar, a ministar Lučin je izrazio žaljenje u ime MUP-a.

MUP je zaprimio zahtjev za zaštitom Levara, ali ga policija u Gospiću nije dobila

Penić: Dok sam ja bio ministar Levar je bio živ

Povratak na Net.hr