ROK - do izvanredne sjednice Sabora

VLADA ARBITRAŽNOM SUDU: ‘Raspustite se jer ste toliko kompromitirani da niste zakoniti’

Hrvatska vlada poslala je Europskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu ‘arbitraža’, doznaje se u petak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, “tehnički” odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o biti problema.

Stoga su u petak poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima na sporne snimke i transkriptima razgovora slovenskih dužnosnika.

Hrvatska smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

U Banskim dvorima kažu da sud ima “kratak rok za djelovanje” i odgovor očekuju prije izvanredne sjednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka.

Europska komisija posredovala je u postizanju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije 2009. kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori.

Povratak na Net.hr