Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Vino ima bolji okus u crvenim i plavim sobama

Ako ste se već potrudili oko izbora vina, čaša i načina serviranja, ne zaboravite ni na osvjetljenje u prostoriji. Isti trik iskušajte i kod lošeg vina.

Njemački psiholozi angažirali su 500 dobrovoljaca koji su kušali rizling u različito osvijetljenim prostorijama.

Tražili su od ispitanika da ocijene vino i odrede koliko bi platili bocu istog. Tako su otkrili da isto vino ima bolji okus ako ga se pije u crvenom ili plavom ambijentu nego pod zelenim ili žutim svjetlom. Ispitanici su za vina konzumirana u crvenim i plavim prostorijama uvijek htjeli platiti više.

Istraživanje je pokazalo da je vino ispitanicima djelovalo čak 1,5 puta slađe kad su ga pili pod crvenim svjetlom. Voćna nota u vinu također je dobila najveću ocjenu pod crvenim svjetlom.

”Već je poznato da boja pića može utjecati na njegov okus”, kaže dr. Daniel Oberfeld-Twistel.

”Željeli smo saznati kako pozadinsko svjetlo utječe na okus, naprimjer u restoranima.”

Tim psihologa sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu zaključio je da rasvjeta u nekim restoranima definitivno utječe na okus vina, a time i na zadovoljstvo mušterija.

Povratak na Net.hr