Vijesti / Osijek

Svečano postrojavanje heroja Osijeka - pripadnika 106. brigade

Svečano postrojavanje heroja Osijeka - pripadnika 106. brigade

Jučerašnje postrojavanje pripadnika na središnjem osječkom trgu vrhunac je obilježavanja 25. obljetnice osnivanja 106. brigade Zbora narodne garde RH, kroz koju je prošlo više od 10 tisuća branitelja. Život su izgubila 174 pripadnika 106., a ranjeno ih je 850.

Svim poginulima počast je odana polaganjem vijenaca na Trgu slobode, te misom služenom u osječkoj konkatedrali.

Nakon prijavka zapovjednika, prigodnih govora i podjelu zahvalnica i odličja, svečani mimohod prema Pampasu kreće u 12 sati i 12 minuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

106brigada 1

Na Pampasu će biti otkrivena spomen ploča 106. osječkoj brigadi, a tamo je upriličeno druženje pripadnika 106., ostalih branitelja i građana uz vojnički grah koji se kuha za dvije tisuće gostiju. Predstavit će se četrdesetak braniteljskih zadruga, a svi će moći razgledati i taktičko-tehnički zbor HV-a i MUP-a.

[blockquote]106. brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u gradu Osijeku, koji se već nalazio pod udarom srpskih paramilicija iz Tenje.

Već početkom srpnja 1991. jedan vod 1. bojne sudjelovao je u borbama u selu Ćelije. Ćelije su bile prvo hrvatsko selo uništeno i spaljeno u Domovinskom ratu.

Brigada je svoj najveći obol dala u obrani Osijeka, ali i na mnogim drugim bojištima, kao što je južno bojište i bojište Bosanske Posavine. Kroz brigadu je prošlo preko 10.000 vojnika, poginulo je 174 hrvatska vojnika, a 850 ih je teže ili lakše ranjeno.

Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.[/blockquote]

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!