Umjesto u Njemačkoj, mladi Sirijac završio u Remetincu (i čeka suđenje)

Uhvaćen je na granici s lažnom njemačkom osobnom iskaznicom

09.03.2012., Maljevac - Nekoliko stotina stanovnika Velike Kladuse na granicnom prijelazu Maljevac pjesice i u autobusima uslo je u Republiku Hrvatsku od kuda su krenu u Pulu gdje ce docekati Fikreta Abdica koji treba izaci na slobodu nakon izdrzavanja zatvorske kazne. U Maljevcu su cekali autobuse koji su ih trebali voziti do Pule.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Umjesto u “obećanoj zemlji” 22-godišnji Sirijac Muhammed Aliyev završio je u hrvatskom zatvoru. To je još jedna tragična, ali u ovom slučaju i kriminalna priča, kakvih se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, ali još više u Srbiji, Makedoniji i Mađarskoj, može vidjeti zbog nezapamćenog vala imigranata s Bliskog istoka.

Aliyev je, na putovanje prema jednoj od zemalja Zapadne Europe, krenuo iz Kobanea, sirijskog grada potpuno uništenog u sukobima kurdskih snaga i militanata tzv. Islamske države.

Put do Hrvatske

Za sada nam nije potvrđeno kako je stigao do Hrvatske, no tu je njegov bijeg pred ratnim vihorom zaustavljen. Naime, u srijedu, u sitne jutarnje sate pojavio se na graničnim prijelazu Macelj gdje je policajcima pokazao njemačku osobnu iskaznicu. Vrlo brzo utvrđeno je da se radi o lažom dokumentu kojim je 22-godišnjak pokušao ilegalno prijeći hrvatsko-slovensku graničnu crtu.

(FILES) - A file picture taken on March 27, 2015, shows people walking along a conflict damaged street in the Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab. Islamic State (IS) group fighters reentered the Syrian Kurdish battleground town of Kobane on June 25, 2015, detonating a suicide bomb and battling Kurdish forces, the Syrian Observatory for Human Rights said. AFP PHOTO/YASIN AKGUL
Potpuno uništeni sirijski grad Kobane iz kojeg je na put prema Njemačkoj krenuo 22-godišnji Aliyev AFP/AFP

Zadržan je na granici, a kriminalističkim istraživanjem, kako doznaje Telegram, utvrđeno je da mu je njemačku osobnu iskaznicu nabavio Harun Bingol, 39-godišnji Turčin koji je putovao zajedno s njim. Nije isključeno da je cilj njihovog putovanja bila upravo Njemačka.

Mogli bi pobjeći

Međutim, umjesto tamo, u potrazi za boljim životom daleko od Sirije i Turske, obojica su završila u istražnom zatvoru u Remetincu. Tamo će zasigurno ostati sve do suđenja, jer je ocijenjeno kako postoji opasnost od bijega, što bi u njihovom slučaju bilo i realno za očekivati. Postupak protiv njih dalje će voditi Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru.