Vijesti / Osijek

Povjerenstvo: ''Liječnici moraju primiti pacijenta bez obzira na sve''

Povjerenstvo: ''Liječnici moraju primiti pacijenta bez obzira na sve''

PROČITAJTE: Neobičan natpis na vratima jedne osječke ordinacije

kako ju je na to nagnalo desetak pacijenata koji su na pregled dolazili bez održavanja osnovne higijene. Nakon natpisa, mnogi od njih su shvatili svoj propust. Danas je pak na njezinu poruku regiralo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata OBŽ, odnosno njegova predsjednica Marija Šešo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovi putem Povjerenstvo želi izraziti neodobravanje vašeg postupka kao liječnika i zamoliti vas da svoju odluku još jednom preispitate te da pacijentima ne uskraćujete zdravstvenu uslugu zbog koje su došli bez obzira radi li se o naručenom terminu kada je za očekivati da se za posjet liječniku mogu pripremiti i u pogledu osobne higijene," stoji u dopisu.

Osim toga, pozivaju se i na Kodeks medicinske etike u kojem stoji da su liječnici dužni pružiti zdravstvenu njegu bez obzira na dob, spol, rasu, narodnost, društveni položaj i ostalo, a da se liječnik ne smije upuštati u osobne ili obiteljske probleme pacijenata, niti pokušavati utjecati na njega izvan onoga što zahtjeva liječenje.

Taj njiho dopis izazvao je nove reakcije  lječnika koji između ostalog kažu: "Žalosno je da članovi Povjerenstva ne znaju što je to zdravstveni odgoj i prosvjećivanje i koja je njegova uloga u prevenciji bolesti, uključujući i uštedu financijskih sredstava za liječenje istih. Pacijenti koji se ne operu barem vodom prije odlaska liječniku bilo koje specijalnosti (uostalom to vrijedi i za odlazak bilo kuda) time pokazuju manjak poštovanja prema zdravstvenim radnicima i institucijama. Nekad je bilo normalno imati barem jedan komplet čistog donjeg rublja i slično za odlazak liječniku ili u bolnicu. I ne radi se tu o siromaštvu jer su vrlo često pacijenti koji su siromašni i najuredniji."

Bilo kako bilo, svaki pacijent, ali prije svega građanin, osim svoje potrebe ima i svoje dužnosti pa je svakako u najmanju ruku poželjno na sva javna mjesta i u institucije odlaziti uredan.

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!