Razgovarali smo s gospođom koja je medijima otkrila jezive uvjete rada u trgovinama Boso. Upravo je dobila otkaz

Gospođa Ivanka Dujmić otpuštena je zbog istupa o mobingu

Ivanka Dujmić iz Vinkovaca, koja je nedavno istupila o teroru koji je doživljavala kao prodavačica u trgovačkom lancu Boso, danas je dobila otkaz. “Danas ujutro stigla mi je preporučena pošiljka. Kod kuće smo bili moj muž Željko i ja. Mislili smo da se radi o nekom dopisu vezanom za moje svjedočenje o ovom slučaju koje je zakazano za sutra na Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima. Otvorili smo poštu i shvatili da je riječ o otkazu”, objašnjava za Telegram 49-godišnja trgovkinja Ivanka Dujmić.

“Osjećala sam se katastrofalno. Odmah sam sjela na stolac i popila tabletu Normabela”, objašnjava. U odluci o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu, s datumom od petka 1. srpnja, piše da je gospođa Dujmić otkaz dobila zbog zatvaranja poslovnice Lapovci 4 i negativnog poslovanja firme. Gospođa je u tvrtki Boso radila 14 godina.

Supružnici Bosiljko i Katarina Stanić
Supružnici Bosiljko i Katarina Stanić PIXSELL/PIXSELL

Na bolovanju zbog mobinga

“Uvjerena sam da su ponovo prekršili zakon jer sam otkaz dobila na bolovanju. Naime, krajem travnja bila sam primorana otvoriti bolovanje zbog psihičkih problema koje je uzrokovao mobing poslu”, pojašnjava. O tom je mobingu javno progovorila u emisiji Provjereno.

Posvjedočila je u kojim uvjetima rade njezini kolege rade za plaću od dvije do tri tisuće kuna. I pritom su svaki mjesec dužni minimalno 700 kuna potrošiti u dućanu u trgovačkog centra za koji rade.

Zaposlenici se osjećaju poniženo i prevareno

“Djelatnici trebaju mjesečno potrošiti 700 kuna i ako su na porodiljnom, komplikacijama ili bolovanju”, stoji u internim dokumentima kompanije koji su prikazani u Provjerenom, a u kojima, između ostalog, piše da svi voditelji poslovnica moraju skupiti pisane izjave onih zaposlenika koji nisu potrošili propisani iznos, uz objašnjenje zašto.

“Ako toliko ne potrošim prvi mjesec dobijem opomenu, a drugi ili koji već otkaz. Osjećam se poniženo i prevareno. Zaradila sam novac, a moram ga dati dalje. Zarađujem da mogu prehraniti djecu, a taj novac ide opet natrag njemu”, pričala je jedna od zaposlenica tvrtke Boso koja iz straha nije željela otkriti svoj identitet.

Gospođa Dujmić se usudila. “Iskreno, jedva sam skupila hrabrosti javno progovoriti o svemu što nam se događa. Nisam to više mogla nositi u sebi. Drago mi je da su kasnije moj potez slijedili i još neki kolege”, objašnjava danas. Tvrdi da su joj nakon toga brojni susjedi i prijatelji čestitali na potezu.

Tvrtka Boso ne želi komentirati ovaj slučaj

“Podčetkom svibnja podnijela sam kazenu prijavu protiv svog poslodavca”, kaže gospođa Dujmić. Inače, njezin suprug Željko, bivši hrvatski branitelj, u mirovini je. Njihove dvije kćeri su studentice. “Moja starija kći studira njemački i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i honorarno radi za jednu njemačku firmu. Svakodnevno me zove i govori mi da ne brinem. Kaže kako će se pobrinuti da imamo od čega živjeti”, završava gospođa Ivanka Dujmić.

Pokušali smo stupiti u kontakt s vlasnikom tvrtke Boso, Bosiljkom Stanićem. Na telefon se javila njegova tajnica i rekla kako nema komentara. Nakon toga nam je spustila slušalicu. Zatim smo na internetskim stranicama pronašli kontakt voditeljice marketinga. Javila nam se gospođa koja tvrdi kako nije osoba koju trebamo i također prekinula vezu.
Screen Shot 2016-07-04 at 17.44.46

Screen Shot 2016-07-04 at 17.45.03