Obavijesti

News

Komentari 216

Politički konvertiti: Stranku promijeni, a funkciju zadrži

Politički konvertiti: Stranku promijeni, a funkciju zadrži
7

Stranačke iskaznice mnogima služe kao odskočne daske u karijeri, a ako je potrebno, spremni su se i odreći stavova koje su do jučer zastupali ako se pojavi bolja prilika

VIDEO

Stranačke iskaznice mnogima služe kao odskočne daske u karijeri, a ako je potrebno, spremni su se i odreći stavova koje su do jučer zastupali ako se pojavi bolja prilika.

Mikel Čivljak, koji je imenovan za pomoćnika HDZ-ova ministra poduzetništva Darka Horvata, a nakon toga napustio svoju stranku SDP, samo je jedan u nizu.

Kako to obično biva kad se donedavni kolege raziđu, oni koji ostaju u stranci nemaju lijepe riječi za bivše. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić je tako za Čivljaka rekao kako je očito pristupio SDP-u kad su prije četiri godine osvojili vlast jer je očekivao napredak u profesionalnoj karijeri. Kad to nije uspio, pristupio je novoj Vladi i izašao iz SDP-a.

Čivljaka je predložila zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj za pomoćnika, ali ni ona to ne bi bila u prilici da nije išla protiv svoje stranke - HNS-a. HNS je u oporbi, ali je ona odlučila podržati Vladu Domoljubne koalicije i ući u klub zastupnika s Milanom Bandićem. Njezin glas je bio jedan od presudnih što je mandatar postao Tihomir Orešković. Slično je i s Mirkom Raškovićem, dugogodišnjim članom SDSS-a, koji je protiv svoje stranke odlučio ne podržati lijevu koaliciju nakon izbora, nego se okrenuo HDZ-u i Mostu, iako bez SDSS-a ne bi bio zastupnik u Saboru. Ubrzo nakon izbora i osvojehnih zastupničkih mjesta od Mosta se odvojio i Drago Prgomet sa svoje dvije zastupnice, iako je Most zaslužan za njihove pozicije. Nedugo zatim je Prgometova zastupnica Gordana Rusak otišla s HSLS-ovcima, a u javnost je procurilo pismo kojim je priključenje zastupničkim klubovima uvjetovala zapošljavanjem svoje suradnice. Zapošljavanje je inače usluga zbog koje se zaborave stranačke boje, a primjera je mnogo. Primjerice, Milivoj Špika, čelnik BUZ-a i zastupnik u Saboru, prije dvije godine trebao je biti oporba Milanu Bandiću u Zagrebu zajedno s HDZ-ovcima. Kad je postao pomoćnik tajnika Sportskog saveza Zagreba, tri puta je omogućio, suprotno naputku svojeg zastupničkog kluba, da Bandiću prođu odluke. Sad je i HDZ u partnerstvu s Bandićem, pa su i Špikini izleti zaboravljeni. I Mislav Žagar, današnji tajnik stranke Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, bio je u HNS-u, a nakon što je prešao u SDP - dobio je mjesto pomoćnika na Autobusnom kolodvoru gdje, kako je sam priznao, nije morao puno raditi za plaću. Zatim se odmaknuo od politike, pa se opet angažirao kod Josipovića.

U prošlom sazivu je najsmješniji bio primjer Jakše Baloevića, koji je don Ivanu Grubišiću obećao odricanje dijela plaće ako uđe u Sabor, no nakon što je postao zastupnik, otišao je od Grubišića u stranku Ljube Jurčića. Prije su u stranke prelazili i sindikalisti, poput Borisa Kunsta u HDZ, ali su i liberali postajali pravaši, poput Miroslava Rožića i Tončija Tadića.     

Čivljaku u SDP-u nije išlo i nisu ga podržavali...     

Pomoćnik ministra Horvata, Mikel Čivljak, probao se probiti u stranačkoj hijerarhiji u SDP-u, ali mu nije išlo. Kad se kandidirao za delegata na konvenciji u svojem ogranku u Maksimiru dobio je četiri glasa. Također, rekao nam je da je sam sebe kandidirao u Glavni odbor stranke i ne vjeruje da bi prošao. Magistar je ekonomije i specijalizirao se za marketing. Radio je u Badelu, predavao na Veleučilištu u Šibeniku, a od 2005. godine je zaposlen u Hrvatskoj poštanskoj banci. Rekao nam je kako nije htio napustiti SDP i da mu nije zamisao učlaniti se u HDZ.

- Znao sam da ću biti pomoćnik i prije nego što je Vlada to objavila. Tek nakon medijskih objava vidio sam da bi moje članstvo u SDP-u moglo biti teret onima koji su me predložili - rekao nam je Čivljak.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...