Obavijesti

News

Komentari 444

Političari, odj**ite: 'Naša intima nije nikako vaša stvar!'

Političari, odj**ite: 'Naša intima nije nikako vaša stvar!'

Žene su bolji dio Hrvatske i jasno poručuju političarima da neće trpjeti diskriminaciju: 'Nedopustivo je da bilo tko odlučuje o tome koliko će puta žena rađati i hoće li rađati. Nitko se u to ne smije miješati’

VIDEO

Umjesto da kažu da nikad više sudski procesi neće trajati dvadeset godina, a silovatelji biti oslobođeni, oni prijete ženama da će morati rađati djecu nakon silovanja. E, nećete.

Posvetite se svojim prostatama, a reproduktivna prava žena ne dirajte, poručila je Sanja Sarnavka.

POGLEDAJTE VIDEO: Žene pokazale srednji prst 

Pokretanje videa...

Žene 01:28

Predsjednica Zakladne uprave Solidarne, aktivistica i zagovaračica za ženska ljudska prava, samo je jedna u nizu žena koje su se priključile inicijativi te pokazale srednji prst svima onima koji nesmotreno i paušalno, bez pokušaja dubljeg razumijevanja tematike i u jeftinom pokušaju dodvoravanja dijelu birača, daju izjave vezano uz ženska ljudska prava, silovanje i pravo na pobačaj.

- Smatram da kao društvo, kao država, još uopće nismo spremni ozbiljno razgovarati o nasilju, a kamoli seksualnom nasilju. Zabranila bih muškarcima da uopće razgovaraju o reproduktivnim pravima žena - dodaje Sarnavka.

S njom su se složile i hrvatske sportašice, tenisačica Mariana Dražić i rukometašica Ivana Kapitanović:

- Pokazujem srednji prst svima koji misle da žena ne smije sama odlučivati o svome tijelu - rekla je Kapitanović, a Dražić je poručila:

- Dajem svoju podršku svim ženama u borbi za svoja osobna prava, o kojima samo mi možemo odlučiti. Ne dajmo da drugi o nama i u naše ime odlučuju.

'Nitko se ne smije miješati u naša prava'

Slično smatra i Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

- Nedopustivo je da itko odlučuje o tome koliko će puta žena rađati i hoće li rađati. Nitko se ne smije u to miješati, pitanje pobačaja nije svjetonazorsko, etičko, moralno pitanje, nego je to pitanje isključivo ženskih ljudskih prava. To je pitanje specifičnog prava iz domene reproduktivnih prava žena - kaže aktivistica i dodaje kako se u odlučivanje o reproduktivnim pravima žena ne smije miješati apsolutno nitko.

- Onoga dana kad će muškarci koji ovako zbore imati maternicu, jajnike i rađati, možda ćemo biti spremne s njima o tome razgovarati. Dotad kler ni svjetovni političari ne smiju zadirati u izborena prava žena i pravo na izbor. Abortus je medicinski zahvat i svaka državljanka RH ima pravo na njega, nijednoj se ženi taj zahvat ne smije odbiti ako ga zatraži - oštro poručuje Tolle.

Jako je iritantno da se pobačaj i pravo žene na slobodan izbor uvijek veže u javnosti od strane političara i Crkve uz silovanje, nastavlja Neva Tolle, koja gotovo 30 godina pomaže ženama žrtvama nasilja.

- Pravo žene na pobačaj je pravo svake građanke RH, čak i maloljetne. Još živimo u sekularnoj državi po Ustavu te otkud im pravo da zadiru u ovakvo osobno pitanje žena. To je potpuno nedopustivo, prestanite s tom praksom, nemojte bacati intencu samo na silovane žene. Svaka žena koja je neplanirano zatrudnjela ima pravo izbora hoće li zadržati trudnoću ili ne. Kardinalima i kleru posebna poruka, maknite vaše krunice s naše vunice - dodaje Tolle.

'Nećemo biti nova Poljska'

- Zaboravite, no pasaran, to vam neće proći. Naše su se bake i prabake teško izborile za pravo izbora. Građanke i muškarci, koji podržavaju žene u borbi za pravo izbora u ovoj zemlji, neće dopustiti da se to promijeni. Hrvatska neće biti nova Poljska - poručuje Tolle.

Kratko i jasno poručila je glumica Vlasta Ramljak:

- Svaka žena je vlasnica svoje maternice. 

Podršku je dala i poduzetnica Suzy Josipović Redžepagić:

- Majka sam tri kćeri, dakle za djecu sam, ali nitko nema pravo odlučivati u moje ime, samo ja! Svaka žena sama odlučuje o svome tijelu, nikada, nikome ne polaže račune. Kakve su to gluposti?

Željka Barić, ravnateljica sigurne kuće Duga - Zagreb, naglašava da je žena sposobna sama procijeniti može li roditi imajući u vidu sve okolnosti “za” i “protiv”!

- Jer na kraju, ako je teško, muškarac lako ode, a to se nikad ne osuđuje kao što se osuđuje pravo žene na izbor rađanja. Dosta je tog dvostrukog morala! - kaže Barić.

Đurđica Vnučec Valić je kao žrtva zlostavljanja osjetila kako je biti diskriminirana i nezaštićena od strane institucija.

- Ako se političari zalažu za demokraciju, smatram da svaka žena treba imati mogućnost slobodnog izbora, barem kad je u pitanju njezino tijelo. Zato rađanje mora biti odluka svake žene, a ona će na kraju i sama snositi posljedice svoje odluke kakva god ona bila, a ne političari ni itko drugi - pojašnjava Vnučec Valić.

Sociolog Zlatko Miliša smatra da se muškarci iz ove teme moraju izuzeti.

Zaštitite žene zakonima

- Pravo da odlučuje hoće li roditi nakon silovanja je isključivo na ženi. Političari nemaju pravo komentirati osjetljivo pitanje pobačaja silovanih žena prije nego što se u raspravu aktivno uključe stručnjaci poput liječnika, psihologa, pedagoga i svih onih koji rade sa žrtvama silovanja te znaju kako zaštititi njihova prava. Tek nakon toga je red na političarima, ali samo na način da donose zakonske regulative i ništa više. Zanima me kako bi ti isti političari komentirali ovu temu da je žrtva silovanja njihova sestra, kći ili druga bliska osoba. Osuđujem njihov primitivizam - smatra Miliša. Mišljenja je da razgovor s članovima obitelji nakon silovanja ima smisla samo ako ti članovi obitelji žrtvu podržavaju u bilo kojoj odluci.

Ono što bi bilo primjerenije u izbornim raspravama jest da se govori o zakonskim okvirima kojima bi se učinkovitije spriječilo i kažnjavalo nasilje nad ženama i zaštita žrtava.

Što se tiče seksualnog nasilja nad ženama, podaci MUP-a za prvih pet mjeseci ove godine pokazuju da je u porastu.

Broj prijavljenih silovanja porastao je s 18 u prvih pet mjeseci lani na čak 59 u istom razdoblju ove godine. U MUP-u, međutim, pojašnjavaju kako su dvije žene naknadno prijavile da su ih isti partneri više puta silovali u određenom periodu.

Zašto ima više prijava za silovanje?

Zato što je ove godine, napokon, iz Kaznenog zakona kao zasebno kazneno djelo izbačen spolni odnošaj bez pristanka.

Policija i odvjetništvo su češće prijavljivali prisilne spolne odnose za ovo blaže kazneno djelo, pa su i kazne za nasilnike bile blaže. Sad su ta dva kaznena djela spojena u jedno - sve se zove silovanje, ali i dalje postoji blaži i teži oblik.

Tema kojom bi se političari trebali baviti je i obiteljsko nasilje.

Bitno je napomenuti da se svaki slučaj nasilja između supružnika, partnera ili bivših partnera ne kvalificira uvijek kao obiteljsko nasilje.

Primjerice, u slučaju da muž prijeti ženi da će je ubiti, djelo će se najčešće okvalificirati kao prijetnja bliskoj osobi i možda neće ući u statistiku obiteljskog nasilja. Slučajevi obiteljskog nasilja znaju se “kriti” i u kvalifikacijama nanošenja teške tjelesne ozljede te ubojstva ili pokušaja ubojstva.

Marina M. (36), koju je nedavno u Cetingradu ubio suprug, a zatim presudio sebi, sedma je žena ubijena u ovoj godini. Usmrtio ju je suprug, kojega je ostavila zbog zlostavljanja i pobjegla s djecom kod roditelja. Imao je zabranu prilaska, no to ga nije spriječilo da joj pokuca na vrata i puca u glavu. Prema podacima Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a deset su ih ubili bliski muškarci. U većini slučajeva, okidač za ubojstvo ili prijetnje ubojstvom bila je odluka supruge ili partnerice da napusti nasilnog supruga ili mu se usprotivi. Nažalost, nadležna tijela prečesto nisu bila u stanju prepoznati ovaj okidač. U skloništima za žene žrtve nasilja nedostaje čak 700 mjesta, a mnogo hrvatskih županija uopće nema ovakav oblik skloništa. Istanbulska konvencija samo je mrtvo slovo na papiru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 444
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)