Upozorenje građanima /

Plinske boce upitne kvalitete iz vremena bivše Jugoslavije uvoze iz BIH u Hrvatsku, a zbog jeftinije cijene građani ih sve češće kupuju

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječ je o starim plinskim bocama, koje se više ne koriste u RH i ne udovoljavaju normama Europske unije, a umjesto da se uništavaju, one se prodaju u susjednu BiH

5.2.2018.
10:00
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Dalmatinski distributeri plina upozoravaju kako se u Hrvatsku dnevno iz Bosne i Hercegovine unese oko tisuću komada neatestiranih plinskih boca s više od deset tisuća kilograma plina, piše Slobodna Dalmacija.

Osim što zbog ovog poluilegalnog unosa plina gubi hrvatski proračun na desetke milijuna kuna godišnje samo za neplaćeni PDV, oštećeni su i domaći distributeri plina, a ugrožena je i sigurnost građana. Nitko od ovlaštenih institucija iz RH nema kontrolu nad ispitivanjima - atestom tih boca iz BiH, koje su još iz vremena bivše Jugoslavije, niti može imati kontrolu procesa punjenja plinske smjese koja završava u hrvatskim kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena plinske boce dosad je u Hercegovini bila od 50 do 60 kuna, što je ipak znatno jeftinije u usporedbi s cijenama u Hrvatskoj, premda je plinska smjesa upitne kvalitete, ali i količina napunjenog plina. Riječ je o starim plinskim bocama, koje se više ne koriste u RH i ne udovoljavaju normama Europske unije. Umjesto da se uništavaju, one se prodaju u susjednu BiH gdje se pune plinskom smjesom, građani ih tamo kupuju po nižim cijenama i ponovno vraćaju u Hrvatsku.

Na graničnim prijelazima to se tolerira jer se smatra da je riječ o "običnoj" robi vrijednosti do 300 kuna za osobnu upotrebu, a ne o opasnim tvarima i bocama pod tlakom. Građani koji kupuju znatno jeftiniji plin u BiH su čisti pred zakonom. Međutim, problem je potencijalna opasnost koju takve neatestirane boce nose sa sobom, poglavito u slučaju požara i eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućeniji u ovu problematiku tvrde da Carinska uprava pogrešno tumači zakon koji kaže "roba koja se nalazi u osobnoj prtljazi putnika koji dolaze iz treće zemlje oslobođena je od uvoznih carina". Po carinskom tumačenju, riječ je o robi koju građani nose sa sobom u malim pošiljkama. Cijeli tekst pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo