Telegramov kolumnist Dragan Markovina kaže da se provodi revitalizacija ustaške države

'Najbolje se razumiju nacionalisti, oni jedni druge hrane,' tvrdi Markovina

FOTO: screenshot

“U Hrvatskoj imate godinama revitalizaciju ustaške države. Imate udruženja koja otvoreno negiraju Jasenovac. Aktualna vlast je itekako cinična prema tome. Brojne konzervativno desne institucije, od Matice Hrvatske i drugih, uz podršku HDZ-a i drugih desničarskih partija, provode tu revitalizaciju ustaške države. Imate udruženja koja otvoreno negiraju Jasenovac” rekao je Telegramov kolumnist i povjesničar Dragan Markovina koji je gostovao u emisiji Novi dan N1 televizije.

Dodao je da je ljudima koji su manjina u nacionalnom i ekonomskom smislu, te većini koja ne dijeli stavove vlasti, odbojno ono što se događa.

Atmosfera kao prije 25 godina

“Naslijeđe 90-ih se nije razriješilo, a nije došlo ni do svijesti o potrebi rješavanja. Atmosfera je danas, uz nešto blažu retoriku ista kao što je bila prije 25 godina”, kaže Markovina koji kao razlog za to navodi ljude koji vode društva i ne žele iskoračiti iz vremena 90-ih.

“To im odgovara. Bilo kakvo suočavanje, ili uspoređivanje tadašnjeg vremena s današnjim bi debelo negativno presudilo na ovo danas, pa bolje da se ta pitanja ne postavljaju”, kaže on.

Društvo treba katarzu

Markovina je naglasio kako je problem u Hrvatskoj revitalizacija ustaške države koja se nameće kao ravnopravna antifašističkom pokretu. “To je grozna atmosfera koja je dovela do bojkota dijela društva državne proslave (u Jasenovcu). Ali to je nažalost prisutno na cijelom prostoru. Po Radovanu Karadžiću je nazvan studentski dom na Palama. Nedostaje katarza, da se društva suoče sa vlastitom odgovornošću”, kaže.

Dotakao se i kontroverznog filma o Jasenovcu Jakova Sedlara. “Film Jakova Sedlara, koji je prepun falsifikata, je imao ozbiljnu premijeru gdje su četiri ministra bila na filmu. I taj film, koji je potpuni falsifikat, je stavljen na istu ravan s knjigom Slavka Goldsteina, gdje se ozbiljno priča o tome što se dogodilo u Jasenovcu”, kaže Markovina.

‘Nacionalisti jedni druge hrane’

Smatra da nacionalizam na ovim prostorima nikada nije izgubio na snazi. Početkom 2000. godina, s tim promjenama se činilo da se mogla promijeniti paradigma, a vrlo brzo se ipak vratilo na staro”, kaže Markovina i dodaje da revizionistički povjesničari najbolje surađuju.

“Najbolje se razumiju nacionalisti, oni jedni druge hrane. Negacija antifašizma je na vrhuncu. Ako kao dva ista zla postavljate kolaboracioniste i partizane, to je sramotno do krajnjih granica”, kaže Markovina i dodaje da šireg otpora nema, zbog oportunizma.

Markovina dodaje da je revizija povijesti sada na vrhuncu. “Ona je na vrhuncu, ona će se teško povući. Ono čega su svi svjesni, da se partizanska baština ne može izbrisati. Nismo zemlje istočnog bloka, mi smo imali autentičnu antifašističku borbu i pobijedili smo u tome. To se ne može izbrisati”, kaže Markovina.