Telegram komentar: Umjesto vlade stručnjaka, dobili smo vladu oriđinala, karampana i redikula

Od svih hrvatskih vlada dosad, to je moguće samo u Oreškovićevoj

18.09.2014., Split - U Dioklecijanovim podrumima odrzan je izbor Miss Hrvatske za Miss svijeta 2014. Robert Pauletic.
Photo: Tino Juric/PIXSELL
FOTO: Tino Juric/PIXSELL

Slučaj imenovanja Roberta Pauletića doministrom turizma tipičan je simptom stvarnog značaja Vlade Tihomira Oreškovića.

Turizam je, svakako, najuspješniji hrvatski gospodarski sektor i jedini koji će sigurno nastaviti rasti.

Turizam Hrvatskoj osigurava golemu količinu stranog novca te značajno sudjeluje u rastu BDP-a. Od rasta BDP-a izravno zavisi hoće li se javni dug smanjiti, u okviru projekcija državnog proračuna, koje su ovih dana predstavljene.

U takvim okolnostima Vlada Tihomira Orešković na mjesto drugog čovjeka tako važnog sektora dovodi egzibicionista, koji se javno, u novinama, hvalio kako je napustio jedan hotel na moru, jer su u njemu ljetovali Srbi i koji je na društvenim mrežama poručivao Japancima da napuste Dalmaciju!

Dakle, čovjek koji je očigledni srbofob i ksenofob i čiji pojedini postupci, budu li masovno publicirani, zaista mogu utjecati na negativni imidž Hrvatske kao prijateljskog turističkog odredišta, za ovu je Vladu optimalan izbor za zamjenika ministra turizma!

Takvo što, od svih hrvatskih dosadašnjih vlada, moguće je samo u Oreškovićevoj.

No, slučaj Roberta Pauletića zaista jest tek simptom stvarnih problema ove Vlade, koja u mjesec dana nije kadra izabrati jednog od ministara.

Jedan je njen problem komplicirano koalicijsko dogovaranje koje je nužno čini sporom i neučinkovitom.

Orešković najavljuje investicije, a njegov ministar ekologije u prvom javnom nastupu kaže da će stopirati investiciju Plomin

Drugi su problem kadrovska i politička rješenja koja proizlaze iz tog sporog i prekompromisnog procesa koalicijskog dogovaranja i koja nužno proizvode ekscese.

Primjerice, Tihomir Orešković u svakom svom javnom istupu inzistira na investicijama, investicijama i investicijama.

A njegov ministar ekologije Dobrović u svom je prvom javnom istupu najavio kako će zaustaviti gradnju Plomina, najveće dogovorene investicije u Hrvatskoj!

Ili, zastupnici Mosta pridružili su se incijativi da se ponovno uvede služenje vojnog roka, ali su dodali kako se vojni rok treba služiti dobrovoljno.

Problem je, međutim, u tome što se vojni rok u Hrvatskoj već služi dobrovoljno, što narodni zastupnici Mosta, koji sjede i u Vladi, očigledno nisu znali.

Ili, nova je vlast dva mjeseca najavljivala smanjivanje državnog proračuna, da bi ga sada povećala za nešto više od dvije milijarde kuna!

Ili, Most, navodno podržava kandidaturu Milijana Brkića za ministra branitelja, dok istodobno Ministarstvo unutarnjih poslova, koje vodi Mostov Vlaho Orepić, pokreće postupak protiv gospodina Brkića.

Jedno ministarstvo pokrenulo je, dakle, administrativnu akciju protiv potencijalnog čelnika drugog ministarstva u jednoj te istoj Vladi.

Ovakvu nekonzistentnost, kaos i nesposobnost odlučivanja u Hrvatskoj uistinu još nismo vidjeli.

U takvom je kaosu, međutim, ne samo moguće nego gotovo očekivano da ksenofob i egzibicionist postane doministar turizma.

HDZ i Most mjesecima su najavljivali vladu stručnjaka, no umjesto toga dobili smo, čini se, vladu oriđinala, karampana, redikula i jurodivih.


 

Komentar je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 27. veljače 2016.