Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PERSPEKTIVE

Niti se školuju niti rade – 59.000 mladih do 24 godine nije nigdje

burza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
13.08.2016.
u 21:00

“Mjere za zapošljavanje mladih trebaju biti usmjerenije na teško zapošljive skupine mladih, a ne na najbolje s fakultetima”

Hrvatska se ubraja među tri zemlje EU, koje su rekorderi po udjelu mladih u dobi od 20 do 24 godine koji nisu nigdje – ne rade, ne školuju se i nisu na osposobljavanju, pokazuju jučer objavljeni podaci Eurostata. Takvih mladih koje se naziva NEET populacijom u Hrvatskoj je 24,2%, a od nas su lošije još samo Grčka i Italija. Iako su se vlade hvalile mjerama za zapošljavanje mladih, posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se situacija pogoršala pa danas imamo gotovo četvrtinu mladih u dobi od 20 do 24 godine, ili njih oko 59.000, koji nisu zaposleni, ne školuju se i nisu na obuci, dok smo ih 2006. imali 18,8%.

Norveška praksa

U EU je ukupno 5 milijuna mladih (17,3%) u dobi od 20 do 24 godine koji se ne školuju, ne rade i nisu na osoposbljavanju. Prema Eurostatu, najmanji udio mladih koji su izvan tržišta rada, osposobljavanja i obrazovanja imaju Nizozemska, Luksemburg, Danska, Njemačka i Švedska.

Iva Tomić sa zagrebačkog Ekonomskog instituta ističe da prema procjenama u nas najveći udio NEET mladih otpada na nezaposlene, ali problem je što mi za razliku od drugih zemalja EU nemamo evidenciju tko su naši NEET mladi, osim ako nisu evidentirani na burzi.

– Premda Europska komisija naglašava da fokus treba biti na NEET mladima, koje treba aktivirati na tržište rada ili ih vratiti u obrazovni sustav, mi još nismo fokusirani na NEET populaciju iako se dosta govori o nezaposlenim mladima. Sada HDZ ističe da će im biti u fokusu mladi do 35 godina, kojima će osigurati nepovratna sredstva i povoljne kredite za pokretanje posla, što nije loša mjera, no treba imati na umu da nisu svi mladi poduzetnici niti će to postati pa teže zapošljivim mladima treba pristupiti na drugačiji način. Poticajne mjere za zapošljavanje mladih trebaju biti usmjerenije na teško zapošljive skupine mladih, koji imaju financijskih, zdravstvenih i obiteljskih teškoća, a ne na one najbolje koji su završili fakultete i koji će lakše snaći – kaže Tomić.

Gore stanje nego 2006.

Norveška, koja u Europi ima jednu od najnižih NEET stopa, primjerice, ističe, ima umrežene podatke o NEET mladima i individualiziran pristup pa mladima pomaže u zapošljavanju ili ih vraća u sustav obrazovanja. A Poljska, kaže, ima mobilni zavod za zapošljavanje koji obilazi mlade u ruralnim sredinama i savjetuje ih o zapošljavanju, dok su naši mladi po selima prepušteni sami sebi. U Hrvatskoj se situacija znatno pogoršala od 2006. jer, osim što danas imamo više NEET mladih u dobi od 20 do 24 godine, imamo i manje mladih koji su zaposleni, a pozitivno je što se danas više mladih školuje u dobi do 24 godine nego 2006.

>> 100 poteza kojima 
bi se olakšao život hrvatskim građanima

Komentara 8

Avatar Retardo
Retardo
21:16 13.08.2016.

Kak mislite da nigdje ne rade? A kaj su Facebook i igrice, kaj vi mislite da je to lagano?

TA
tanjaraf
22:56 13.08.2016.

Ovo je takav užas, da je teško komentirati. Jedan takav primjer imam u susjedstvu i vidim do u detalje koliko je to teško cijeloj obitelji.

DU
Deleted user
00:51 14.08.2016.

Drzava nije odgovorana za zaposljavanje mladih (ili starih) vec za stvaranje uvjeta u kujima ce poduzetnici stvarati nova radna mjesta. SDP/HDZ koalicija nakon 25 godina sustavnog unistavanja drzave jos nije skuzila to jednostavno pravilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije