VELIKA SRAMOTA DUBROVAČKIH POLITIČARA Ljeto je odavno počelo, a invalidi još uvijek nisu napravili prvu banju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Dok su 'normalni' Dubrovčani odavno pocrnili, osobe s invaliditetom, moru nisu ni primirisale

Ovog tjedna zvao nas je naš sugrađanin Predrag Kasumović, osoba s invaliditetom, te nas je pitao da mu provjerimo što je s liftovima na plažama, jer bi on napravio prve banje. Koncesionar Copacabane Tin Sentić potvrdio nam je da lift na Copacabani još uvijek nije postavljen.

-Naručen je, i čeka se isporuka. Kada ga Grad Dubrovnik postavi, preuzimam brigu o održavanju – rekao nam je Sentić, koji je još ove zime pokrenuo nabavku novog lifta, jer se stari stalno kvario zbog soli.

Iz Grada Dubrovnika su nam potvrdili da je novi lift za osobe s invaliditetom naručen.

- Grad Dubrovnik je pretprošlog tjedna naručio novi lift za invalide na Copacabani u iznosu od 75.000 kn i rampu za invalide u zgradi novog POS-a u Mokošici u kojoj se nalazi dječji vrtić u iznosu od 150.000 kuna. Pokrenuta je nabavka „liftera za more“ za invalidne osobe za plažu Solitudo. Isporuka istoga je 4-6 tjedana. U sklopu uređenja plaže Solitudo napravit će se staza za pristup lifteru kao i dodatno podešavanje visine mula na kojemu će lifter biti ugrađen kako bi se i na ovoj Gradskoj plaži omogućilo kupanje osobama s invaliditetom.

Iz odgovora Grada Dubrovnika da se zaključiti da će novi lift za osobe s invaliditetom biti spreman negdje oko 15. srpnja. Nije li to velika sramota i dokaz da su osobe s invaliditetom građani drugog reda?

Dok su 'normalni' Dubrovčani već odavno postali mulati, osobe s invaliditetom, iako je špica ljeta nisu napravili ni prvu banju, a kamoli uhvatili boje.

Zbog prijevremenih izbora i nedonošenja proračuna nabavka lifta se odužila, ali i dok nije bilo proračuna gradska uprava obavljala je prioritetne poslove. Očigledno invalidi u Dubrovniku ne spadaju u prioritete.

Da je bilo imalo sluha prema njima, mogli su gradski vijećnici iz svog džepa (ili nekako drugačije) još ove zime financirati nabavku lifta, pa da im se iz proračuna vrati novac, ali briga njih za osobe u kolicima. Pokazao je to i prijedlog Srđevaca koji su tražili da se smanje vijećničke naknade zbog osoba s invaliditetom, ali to nije podržano.

S druge strane, gradski vijećnici se žale kako političke stranke dobivaju malo novaca iz proračuna za njihove troškove – iako lift za osobe s invaliditetom dođe deset puta manje od potreba političkih stranaka -  i dok se oni bave politikanstvom i kadroviranjem, osobe s invaliditetom samo gledaju kako nemaju ni najosnovnija prava. Zvuči nevjerojatno, ali oni se u Dubrovniku ne mogu kupati u moru. Ne bi li to trebalo biti najtemeljnije pravo čovjeka u Dubrovniku – da se može okupati?

-Što da vam kažem, jako sam razočaran. Veselio sam se moru i kupanju, ali to još uvijek nije moguće. A pogledajte koji je datum! – zaključio je Kasumović.

Maro Marušić

Popularni Članci