ZANIMAJU IH DRONOVI /

Krstičevićeva bivša tvrtka objasnila natpise o novom biznisu: 'Nemamo namjeru baviti se civilnim ili vojnim zrakoplovima'

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

'Ni KING ICT ni Planet IX. nisu i ne razmatraju u bližoj i daljoj budućnosti poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, ni vojnih, a ni civilnih', stoji u priopćenju tvrtke

2.2.2018.
12:40
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Prije koji dan portal Start objavio je informaciju kako se utjecajna domaća IT kompanija  KING ICT., u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane Damir Krstičević, okreće novome biznisu te da se u budućnosti tvrtka kćer Planet IX., koju je KING ICR krajem prošle godine registrirao na Trgovačkom sudu u Zagrebu, namjerava baviti i trgovinom oružja te proizvodnjom i servisiranjem zrakoplova i zrakoplovne opreme.

Iz KING ICT-a oglasili su se priopćenjem kojim demantiraju objavljene informacije tvrdeći kako je tvrtka Planet IX. osnovana "s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama" te da su djelatnosti vezane uz avione navedene jer zakonski nije bilo drugih mogućnosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija novinara na jednom portalu o poslovanju KING ICT-a i njegove tvrtke kćeri, pokrenula je lavinu interesa i upita ostalih medija u Hrvatskoj. Stoga smatramo svojom obvezom informirati širu javnost, naše klijente i partnere o činjenicama.Posebnu obvezu imamo prema naših vrijednih 384 zaposlenika, vrhunskih stručnjaka, koji nisu otišli iz Hrvatske već su ostali stvarati, privređivati i svakog prvog u mjesecu plaćati poreze i doprinose od svoga rada Republici Hrvatskoj. 

KING ICT kao sistem integrator radi na implementaciji i razvoju cjelovitih poslovnih rješenja. U tom kontekstu osnovana je tvrtka kćer Planet IX., s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama. Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kg smatraju se zrakoplovima te se kao takve moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su u registraciji tvrtke Planet IX. te djelatnosti i navedene, jer nema drugih mogućnosti. Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje navedene tehnologije koriste u domeni poljoprivredne proizvodnje i kontrole iste, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednih slučajevima kao što elementarne nepogode. 

Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako primjerice, već duže vrijeme KING ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastito razvijenim GIS sustavom te analitičkim alatima za unapređenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Kako bi dronove mogli koristiti u gospodarske, isključivo civilne svrhe, hrvatsko zakonodavstvo je uvjetovalo ovakvu registraciju. Napominjemo, ni KING ICT ni Planet IX. nisu i ne razmatraju u bližoj i daljoj budućnosti poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, ni vojnih, a ni civilnih. 

Identični su razlozi i u kontekstu proizvodnje i prodaje oružja. Na sofisticirane bespilotne sustave ugrađuje se oprema i sredstva koja imaju tzv. dual use (kao što je radar, termovizija, razni senzori, i sl.), odnosno vojna oprema s mogućnom primjenom u civilne svrhe. Dakle, KING ICT ili Planet IX. nemaju namjeru baviti se civilnim ili vojnim zrakoplovima niti se upuštati u proizvodnju, prodaju i održavanje naoružanja za vojne potrebe već isključivo za civilne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Skupštine i Uprave KING ICT ispričavamo se cjelokupnoj javnosti, našim kupcima i partnerima te našim vrijednim zaposlenicima ukoliko Vas je uznemirila spomenuta neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija jednog novinara. 

Vjerujemo da će se u budućnosti u Hrvatskoj osigurati normalni uvjeti za slobodno funkcioniranje gospodarstva kao svugdje u razvijenom svijetu. To je jedan od preduvjeta za ostanak mladih stručnjaka u Republici Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo