Komentar: Što je sve naš premijer naučio nakon razgovora s kancelarkom Merkel

Merkel je nakon sastanka izjavila da se raduje suradnji s novom Vladom

German Chancellor Angela Merkel (R) and Croatian Prime Minister Tihomir Oreskovic give a news conference following talks in Berlin on March 1, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ
FOTO: AFP

Lijepo je što je njemačka kancelarka izjavila da se raduje suradnji s novom hrvatskom Vladom. Hrvatska itekako treba Njemačku; zbog čitavog je niza razloga, i političkih i gospodarskih, dobro da je Angela Merkel primila Tihomira Oreškovića.

Također, bitno je da je hrvatski premijer na tom sastanku – jedinstvena je ocjena – ostavio vrlo dobar dojam, za razliku od svog potpredsjednika Karamarka, čiji je zadnji razgovor s gospođom Merkel ostavio duboke humoristične tragove na internetu.

Merkel i dalje zzastupa politiku otvorenosti prema izbjeglicama (Za razliku od nove hrvatske Vlade) i raste joj popularnost

No, iz izjava poslije sastanka mogao se steći dojam da gospođa Merkel podržava ekonomske planove Oreškovićeve Vlade, kao i famozne reforme kojih, u stvarnosti, i dalje nema.

A što je s politikom?

Institucionalizirani radikalni nacionalizam

Angela Merkel i dalje zagovara otvorenost prema izbjeglicama (i usput joj raste popularnost, dok se Oreškovićeva Vlada ponaša sve sličnije austrijskoj, slovenskoj pa i mađarskoj), te najavljuje angažman vojske u rješavanju izbjegličke krize. Očito je da sadašnja hrvatska Vlada tu zastupa politiku sasvim drukčiju od Njemačke.

Što je, zatim, s institucionaliziranjem radikalnog nacionalizma u Hrvatskoj, na što je Berlin uvijek ekstremno osjetljiv? Što je sa smanjivanjem prostora političkih sloboda, koji realno prijeti Hrvatskoj. Zaista je dobro da je Orešković posjetio Merkel. Taj posjet, međutim, ne znači da hrvatsko-njemački odnosi ulaze u idiličnu fazu.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 5. ožujka 2016.