Tomislav Karamarko zaprijetio je svom nadređenom: Je li došlo vrijeme da se ova Vlada raspadne

Premijer je sklopio koaliciju s Mostom i s predsjednicom Republike

FOTO: PIXSELL

Zamislimo da najbolje plaćeni nogometaš u jednom sastavu javno zatraži ostavku trenera tog sastava. U idućih bi nekoliko tjedana iz kluba izletjeli ili igrač ili trener.

Zamislimo da neki visoko rangirani menadžer velike firme javno zahtijeva od predsjednika uprave te iste firme da podnese ostavku: taj bi menadžer isti trenutak bio izbačen iz tvrtke, osim ako za svoj zahtjev ne bi pribavio prethodnu suglasnost vlasnika kompanije.

Podređeni zaprijetio nadređenom

Zamislimo, naposljetku, da neki od zagrebačkih župnika zaprijeti nadbiskupu Bozaniću masovnim svećeničkim neposluhom. Dr.Bozanić vrlo bi ga brzo poslao u najzabitije selo u žumberačkoj divljini, gdje su prije pola stoljeća nadbiskup Kuharić i stavrofor Kustić biciklima pronosili vjeru , dobre namjere i elementarnu ljudskost.

Sve je to Tomislav Karamarko u ponedjeljak napravio Tihomiru Oreškoviću. Karamarko, kao potpredsjednik Vlade, javno je poručio Oreškoviću, predsjedniku Vlade, da Oreškovićev ostanak u Banskim dvorima zavisi isključivo o Karamarkovoj i HDZ-ovoj volji.

Karamarko, kao podređeni u Vladi, zaprijetio je otkazom Oreškoviću,svom hijerarhijskom nadređenom. Premda ne mislimo baš ništa dobro o Karamarkovu političkom djelovanju, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u ovom je slučaju u pravu.

Karamarkova pogrešna računica

Za Tomislava Karamarka i HDZ glasovalo je preko 750 tisuća hrvatskih državljana. Za Tihomira Oreškovića nije glasovao nitko. Utoliko Tihomir Orešković nema nikakvo pravo ni legitimitet provoditi svoju autonomnu politiku, jer ga nitko nije izabrao da vodi hrvatsku državnu politiku.

Gospodin Orešković može nam biti simpatičniji i politički prihvatljiviji od gospodina Karamarka, no Orešković je , prije svega, uzurpator na Markovu trgu, a tu su mu uzurpaciju najvažnije državne vlasti omogućili baš Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik HDZ-a pritom je, potpuno pogrešno, računao da će njegova neformalna vlast nadvladati Oreškovićevu formalnu vlast. Međutim,u stvarnom životu, vlast uvijek ima onaj, tko ima pravo potpisa. Kao što, eto, Orešković ima pravo potpisati imenovanje novog šefa obavještajne službe, dok Karamarko to pravo nema.

Kolinda kao Tuđman

Orešković se , naravno, ne bi usudio suprotstavljati Karamarku,da nije sklopio koaliciju, prvo s Mostom, a sada i s predsjednicom Republike, koja koristi slabosti HDZ-a iIi njegova predsjednika, kako bi konstantno plesala na rubu kršenja Ustava, pokušavajući se polako nametnuti kao novi Franjo Tuđman.

Teško je reći što je za Hrvatsku gore rješenje: novi Tuđman na Pantovčaku, u protuustavnim okolnostima, bez Tuđmanova znanja i povijesnopolitičke inteligencije, udružen s imigrantskim menadžerom, ili podjednako protudemokratski predsjednik HDZ-a, koji je davno podlegao pritisku najdesnije frakcije svoje stranke.

Raspad Vlade

Jasno je jedino da bi se sadašnja Vlada trebala raspasti. Kako da bilo tko , u Hrvatskoj i u inozemstvu, vjeruje Vladi čiji potpredsjednik, ponovimo, javno prijeti smjenom svom premijeru. Ne možemo, naravno, proricati što će se uskoro dogoditi, ali novi su izbori jedino razumno i korisno rješenje za Hrvatsku.

Koja god stranka ili koalicija pobijedi na novim izborima, ona na mjesto predsjednika Vlade više nikada ne smije dovesti čovjeka za kojeg nitko nije glasovao. Vlast nestabilna i disfunkcionalna poput sadašnje, zaista je opasna za Republiku Hrvatsku.