Vijesti / Ostalo

Hrvatska otvara Centre za ponovnu uporabu

Hrvatska otvara Centre za ponovnu uporabu

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su sustav ponovne uporabe koji će po prvi puta na nacionalnoj razini urediti i potaknuti otvaranje Centara za ponovnu uporabu. Riječ je o mjestima na kojima će se od građana sakupljati proizvodi koji su još uvijek uporabljivi, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon čega će se moći ponovo koristiti i prodavati.

Mjere vezane za ponovnu uporabu su, uz mjere sprječavanja nastanka otpada, prioritet u redu prvenstva gospodarenja otpadom, te su u skladu s novim ambicioznim paketom o kružnom gospodarstvu kojeg je donijela Europska komisija. Konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa, smanjenje količine otpada koji nastaje te smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

- Pripremamo reviziju sustava gospodarenja otpadom kako bismo uspostavili ekonomski i ekološki održiv sustav u skladu s kružnim gospodarstvom, a naglasak stavljamo na sprječavanje nastanka otpada, odvojenom prikupljanju i ponovnoj uporabi proizvoda. Centri za ponovnu uporabu bit će važan dio tog sustava, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sektor ponovne uporabe otvara nova radna mjesta kroz otvaranje centara za ponovnu uporabu i potiče mogućnosti usavršavanja radnih vještina i znanja teže zapošljivih, socijalno ugroženih skupina. Upravo na toj platformi snažno djeluju i mnogi europski centri za ponovnu uporabu kojih u Europskoj uniji ima preko 8.600, a zapošljavaju gotovo 40.000 osoba.

Kroz centre za ponovnu uporabu ponovno će se moći uporabiti odjeća i obuća, namještaj te roba široke potrošnje poput posuđa, knjiga, igračaka, sportske opreme, bicikala ili dječje opreme. Građani će u centar donositi predmete koji im ne trebaju, a još se uvijek mogu koristiti. Predmeti će se zaprimiti, katalogizirati te će se procijeniti njihovo stanje, a potom će se čistiti i popravljati te urediti za daljnju prodaju.

Centri za ponovnu uporabu, predstavljaju dragocjenu poslovnu priliku za društvo zbog svog socijalnog i ekološkog usmjerenja, a uz početne poticaje koje će dobiti od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moći će postići razinu samoodrživosti te doprinijeti razvoju zelenog, kružnog gospodarstva.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!