NOVI FOND / Država preuzima odgovornost: Plaćat će alimentaciju za djecu za koju roditelji ne plaćaju redovito, sve do 18. godine

Image
Foto: Profimedia

Za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura

16.9.2023.
10:49
Profimedia
VOYO logo

Država će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje i to sve do njihove 18. godine. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju, piše u subotu Jutarnji list.

Ne plaćaju je u dosuđenom iznosu ili je ne plaćaju redovito, a za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o poboljšaju postojećeg instituta

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko je dana, u sklopu prezentacije zakonskih izmjena kojima je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama, najavio i osnivanje Alimentacijskog fonda.

Kako doznaje Jutarnji list, ne radi se o osnivanju nove, posebne ustanove, već o poboljšanju postojećeg instituta u sklopu socijalne skrbi, tzv. privremenog uzdržavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

"Zakon o privremenom uzdržavanju planiran je za prvi kvartal 2024. godine. Radna skupina je osnovana i radi na tekstu predmetnog zakona te u ovoj fazi ne možemo detaljnije iznositi sadržaj teksta Zakona", odgovorili su iz Ministarstva rada i socijalne politike.

No, kako dnevnik neslužbeno doznaje iz kruga bliskog resornom ministru Marinu Piletiću, glavna je novost da će se državna alimentacija djeci isplaćivati do njihove 18. godine, a ne najduže tijekom razdoblja od tri godine, kako je to sada propisano, te da će se najvjerojatnije podići i iznosi alimentacije - prema nekim informacijama, sadašnji iznosi od 86 do 112 eura mjesečno, ovisno o dobi, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Građani o Vladinim mjerama: 'Ma to je kap u moru, opet vidimo da cijene svaki dan drastično rastu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo