Pričali smo s čovjekom koji je prijavio Marasa, kaže da država gazi poduzetnike, a sebi sve dopušta

Vojković kaže da bi ministri trebali biti primjer u provođenju propisa

Razgovarali smo s Goranom Vojkovićem, analitičarom, profesorom na visokoj školi i članom HNS-a koji je u četvrtak prijavio ministra poduzetništva Gordana Marasa zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti na radu. Ministar je naime, na gradilištu bio bez zaštitne kacige, pa je zaradio i prijavu Inspektoratu rada.

Kako to da ste se odlučili na prijavu ministra Marasa i zašto?

Odlučio sam se prijaviti ministra Marasa zato što bi valjda ministri trebali biti primjer u provođenju propisa koje je država donijela. Očito, međutim, postoje dvostruki standardi. Da se privatniku dogodi tako nešto, nekakav propust kod zaštite na radu, ispunjavanja obrazaca, radnog vremena ili slično on bi bio debelo kažnjen. Država očigledno neke kažnjava, a neke privilegira. Ministra je na to da mora staviti kacigu, trebao upozoriti voditelj gradilišta. On se ne smije ulizivati ministru, nego se prema njemu mora ponašati kao prema svakoj drugoj osobi i u sklopu svojih nadležnosti mora izvršavati svoje zadaće.

Bug Future Show 2015

Gdje ste vidjeli spornu fotografiju i jeste li se odmah odlučili za prijavu?

Ministar Maras se na Facebooku na svom fan pageu pohvalio s fotografijom. Čim sam je vidio odlučio sam se da ću prijaviti ministra zbog kršenja zaštite na radu.

Da li je ova fotografija dokaz da u Hrvatskoj postoji prevelik broj propisa kada neke ne poštuju ni sami ministri?

Ovo je sigurno smislen propis, no svaki ministar, primjerice, ne poštuje propis o radnom vremenu. Ako u privatnoj firmi, čak i vlastitoj, radite navečer, kažnjava vas se jer radite izvan radnog vremena. Kao direktor i vlasnik morate ispunjavati sami svoje radno vrijeme, što je besmisleno. A ministar dolazi u kancelariju u sedam sati navečer i potpisuje dokumente. Propisi bi trebali štiti radnike od izrabljivanja, no oni su besmisleni kada se primjenjuju na mikro poduzetnike i na firme od svega nekoliko zaposlenih. Ljudi rade po cijeli dan, rade kad imaju inspiracije, a time su automatski u prekršaju. Slično je i s novinarima. Što je s onima koji su pratili braniteljske prosvjede, što je s njihovim radnim vremenom? Što ako fotograf snimi nešto izvan radnog vremena? Inspekcije zaista kažnjava takve stvari u malim firmama. A država sama sebi to tolerira.

Što očekujte od ove prijave?

Očekujem da će se prema ministru Marasu odnositi kao prema svakom drugom građaninu koji je zatečen bez zaštitne opreme na gradilištu u radno vrijeme. Ni više ni manje. Očekujem da se prema svima postupa isto.