Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strast i adrenalin

Često lome ruke i noge, ali mogu zaraditi i 90.000 eura

19.08.2015., Osijek - 16. izdanje najveceg natjecanja u ekstremnim sportovima u regiji zapocelo treninzima u prosirenom skate parku na lijevoj obali Drave.  Pannonian Challenge je najvece hrvatsko natjecanje u extremnim sportovima. Postoji vec 16 godina i
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/12
24.08.2015.
u 14:00

Kada treniraš i voziš svaki dan, ove vratolomije od kojih ljudima zastaje dah postaju normalna stvar, kao odlazak u kafić, kažu natjecatelji

Nijemcu Michaelu Meiselu tek je osamnaest godina, a već zarađuje sasvim dovoljno za život, iako mu novac, kaže, nije prioritet. Pokreću ga strast i adrenalin, a svoju je strast već "platio" prijelomom lakta jedne pa ramena druge ruke, a ozlijedio je proljetos i koljeno.

Neustrašiv i nepokolebljiv, ponovno sjeda na svoj BMX i "leti" nekoliko metara u zrak.

Normalne vratolomije

– Dok sam se oporavljao od ozljeda pa nisam vozio, to jednostavno nisam bio ja. Kada ne vozim bicikl, sve je izgubljeno u mom životu – reći će iskreno.

Michael je samo jedan među gotovo 200 vozača koji su zaustavljali dah ljubiteljima ekstremnih sportova proteklih dana u Osijeku, na 16. Pannonian Challengeu.

Prave vratolomije izvodili su ponajbolji svjetski in-line, skate i BMX vozači. U lov na nova osječka odličja stigao je 23-godišnji skater Timotej Lampe Ignjić iz Slovenije.

– Bilo je izvrnutih gležnjeva i slomljenih ruku u mom životu – nabraja on i ozljede.

Proputovali su Europu, izazivaju divljenje, pa i čuđenje kamo god stignu, a iako se njihov posao čini kao ostvarenje snova, u pozadini su disciplina, naporan rad i puno odricanja.

Vježbam po nekoliko sati svaki dan. Imamo otvoreni i zatvoreni park u Ljubljani, no zimi vježbam i živim u Los Angelesu. Šest mjeseci u godini nisam kod kuće – kaže Timotej te dodaje kako se njegova obitelj naviknula na to da ga često nema.

Prvi BMX Michaelu su za 13. rođendan kupili upravo roditelji. Bicikl mu danas osiguravaju sponzori, no izvještio se pa ga sam zna popraviti.

– Roditelji mi zaista puno pomažu, ali ipak i strahuju za mene. Zapravo, njima nije lako u svemu tome – nastavlja on.

Iako bi se mnogi, svjestan je, složili da je njihovo zanimanje opasno, on ga tako ne doživljava.

– Kada voziš svaki dan, ove ti vratolomije kojima se dive gledatelji postanu nešto sasvim normalno. Otprilike kao drugim ljudima otići u najbliži kafić po kavu – kaže.

Natjecateljima u adrenalinskim sportovima karijera je na vrhuncu do 30. ili 35. godine, tako da i Timotej i Michael imaju još jako puno natjecateljskih godina pred sobom. Ipak, obojica kažu da žele voziti dokle god budu mogli, a potom ostati u istim vodama, u istom poslu. No postoji tema o kojoj ovi mladi momci uopće ne žele govoriti, a to je zarada. Novac i brojke su tabu tema.

– To je biznis, ne mogu o tome – kratko će Timotej, koji je ekonomist po struci.

Skup je to sport

Život BMX-era u Europi je težak, ali možeš pristojno živjeti. Za mene je sve u vožnji bicikla, a ne u velikoj kući i skupom automobilu. Nije mi novac toliko važan – kaže Michael, koji vozi i motocross.

No, brojke smo doznali od organizatora koji kažu da uspješniji natjecatelji u džep stave od 80.000 do 90.000 eura na godinu, ovisno o sponzorima.

Iza Timoteja stoji osam sponzora, ali i 11 godina iskustva. Skup je to sport, kaže, ako ste prepušteni sebi.

– No, čim stignu rezultati, dođu i sponzori – objašnjava. Pannonian Challenge najatraktivnije je adrenalinsko natjecanje u ovom dijelu Europe.

– Potrudili smo se dovesti što više raznovrsnijih vozača unutar samih disciplina, a stigli su iz Rusije, Letonije, Australije, Amerike... – zadovoljna je ovoljetnim rezultatima Barbara Kunovac, voditeljica prijava.

>> Ana Rumiha – Djevojka od milijun trikova

>> Od džamije do Mimare ulicama vozili skejteri i obilježili svoj dan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije