Predsjednica se zbilja ne mora zamarati kampanjom; umjesto nje vode je premijer, Vlada, a sada i - Crkva

Kolinda Grabar-Kitarović ovog je vikenda dobila spektakularan zagovor s oltara

29.09.2019., Rijeka - Kolinda Grabar Kitarovic sa roditeljima i bratom na misi povodom blagdana svetog Mihovila u crkvi Jelenje na Grobniku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Širi se fronta onih koji vode kampanju za drugi mandat aktualnoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. Ona sama i dalje izbjegava obznaniti kandidaturu i ući u ring, vođa njenog (zasad nepostojećeg) izbornog stožera Ivan Anušić govori kako će to biti “vrlo, vrlo brzo”, a jedina stranka koja ju je zasad podržala je HDZ (i čini se da bi na tome moglo i ostati).

No, dok njeni protukandidati, pogotovo dvojica zasad najsnažnijih izazivača, Zoran Milanović i Miroslav Škoro daju izjave za medije, obilaze teren i ordiniraju po društvenim mrežama, umjesto Grabar-Kitarović u vatru se bacaju drugi, posebno Andrej Plenković koji se posebno rado obračunava s Milanovićevim istupima.

Bizarnost situacije u kojoj, primjerice, Ured predsjednice “nema komentara” na izjave Zorana Milanovića u nedjeljnom TNT-u na N1 televiziji, ali s njima polemizira neimenovani izvor iz Vlade Republike Hrvatske, već je postala “nova normala” u ovoj čudnoj kampanji.

Toplina, ljudskost i dubina

Ono što je, međutim, u nedjelju napravio jelenjski župnik Ivan Milardović sasvim je nova razina. Naime, na misi u svojoj rodnoj župi bila je i Kolinda Grabar-Kitarović, a o svemu je u svom tiskanom izdanju izvijestio Novi list. Ovdje je najbolje samo citirati cijeli odlomak iz novina:

“Nimalo ne sumnjam u Vaš program, svaki je Vaš istup izniman, poseban, snažan i čvrst i predstavlja našu domovinu baš kako ja mislim da treba, a mislim da moje mišljenje dijeli i većina ljudi na ovoj misi”, kazao je velečasni nakon čega je uslijedio gromoglasan pljesak. Predsjednica je ustala, poslala poljubac dlanom publici i opet sjela.
Velečasni Milardović govorio je i o ljudskim vrlinama naše predsjednice, njezinoj toplini, ljudskosti i dubini, a zatim je uslijedilo darivanje i prigodno izražavanje dobrih želja. “U ime ove župe darujem Vam sliku našeg oltara sv. Mihovila, pred kojim ste stasala i odrasla, a dogodine, na ovaj isti dan i u ovo isto vrijeme, vjerujem da ću vam kao predsjednici uručiti još veću sliku oltara u Podhumu”, zaželio je jelenski velečasni i doslovno podigao Grobničane na noge.

Naravno, krajnje je neukusno i neprilično da se ovako s oltara zagovara jedna kandidatkinja na izborima. No, mora se priznati da stvari postaju toliko zabavno bizarne da nije teško poželjeti da predsjednica još neko vrijeme oteže s ulaskom u izbornu utrku.