Titov Galeb / Bio je minopolagač, školski brod, a u njemu su Tito i Jovanka imali svoje sobe: Sada će dobiti novi sjaj

Titov Galeb trebao je postati glavno naslijeđe Rijeke kao europske prijestolnice kulture, ali obnova kasni

12.5.2022.
8:00
VOYO logo

Nekad je Galebom šetala svjetska elita, a već dvije i pol godine obnavlja se u Kraljevici. Tito i Jovanka tu su imali svako svoju kabinu, kupaonicu i radnu sobu.

"Nalazimo se znači u kabini koja je u ptičjem javoru, namještaj u toj kabini je bio jasen, dok Jovankina kabina je bila cijela od jasena, a namještaj je u ptičjem javoru", rekao je projektant i nadzornik za restaurirani dio broda Marko Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređuje se jahta sa sedam paluba dulja od stotinu metara. Demontirana je i obnavlja se cijela unutrašnjost.

"Mi smo to počeli prošle godine u 7. mjesecu sa unutrašnjosti broda, s namještajem još ranije, tako da evo mi smo pri kraju, mi samo čekamo montažu", kazala je restauratorica Stela Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Grad koji teče /

Rijeka u podzemlju krije brojne tunele. Vodimo vas u novootvoreni dug 350 metara iz Drugog svjetskog rata

Image
Grad koji teče /

Rijeka u podzemlju krije brojne tunele. Vodimo vas u novootvoreni dug 350 metara iz Drugog svjetskog rata

Vratit će se kupaonski namještaj i mozaik pločice, stari prozori i stakla već su tu, ali još ima posla. Kilometri kabela i cijevi moraju se sakriti od očiju javnosti, baš kao i nadzorne kamere.

"Pravilo nam je da svaka kabina ima svoju kameru na ovoj šetnoj palubi, govorimo o cirka 30-ak kamera šta je zapravo viši standard nego što se zapravo postavlja u bankama", rekao je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je imao viši standard socijalizma. Bez velikog luksuza, ali sa svime što treba gostima i posadi, od stomatološke ordinacije, brijačnice do pekarnice. Sve će se tu i vratiti.

Ovdje se ulazi u radnu sobu Josipa Broza Tita, pod prozorom je nekada stajao i opet će stajati njegov radni stol, a ideja je da se u muzeju jednoga dana on ovdje pojavi kao hologram. Bit će tu restoran i hotel, na krmi kino, ali veći dio broda bit će muzej. Tako će se moći obići samo srce broda, strojarnica stara 84 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je u izvornom obliku sačuvan Fiatov motor koji je ustvari pokretao brod, vidimo tu različite uređaje da tako kažem koji će sigurno biti i predmetom proučavanja", rekla je ravnateljica Direkcije za zaštitu kulturnih dobara Grada Rijeke, Vesna Linić.

Brod ima antikorozivni premaz, u finalu će biti svijetlo siv kao nekad! Uskoro će ga obići gradski vijećnici koji su digli buru zbog još tri milijuna kuna potrebna za obnovu. U Gradu tvrde da je taj novac u proračunu predviđen i izglasan pa tu nema ničeg spornog. Ne kriju finalni trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"73 milijuna kuna ovog trenutka. Prvotni plan je bio oko 5 milijuna eura, znači pričamo o 2014. -2015. godini kad su pripremljene dokumentacije za EU fondove", rekao je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Otad je brod rapidno propadao, a s njim i planiran trošak i rok obnove u 2020-oj. U Gradu tvrde da će Galeb do kraja ove godine biti uređen i kao atrakcija usidren u riječkoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo