Antun Asić ne provjerava što mu koncesionari rade po luci Gruž

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Državna revizija pozabavila se poslovanjem Lučke uprave Dubrovnik

Državna revizija pročešljala je poslovanje Lučke uprave Dubrovnik u nedavnom razdoblju te je dala uvjetno mišljenje što znači da je otkrila nepravilnosti u radu.

-Prihodi od koncesija su ostvareni u iznosu 7.376.665,00 kn. Upravno vijeće je dodijelilo ukupno 260 koncesija za lučke i gospodarske djelatnosti. Lučka uprava nije provjeravala izvršavanje plana i godišnjeg operativnoga programa rada ovlaštenika koncesije, iako je bila dužna najmanje jednom godišnje provjeravati izvršavanje plana i godišnjeg operativnoga programa rada ovlaštenika koncesija i o tome podnijeti izvješće upravnom vijeću u skladu s odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - kažu u Državnoj reviziji.

Lučka uprava u odgovoru Reviziji navodi da je vodila računa o naplati koncesijskih naknada, prijavi i kontroli podataka za varijabilni dio naknada s osnove prihoda i ulazaka plovila i vozila na lučko područje te da je u 2013. instaliran i sustav za nadzor i kontrolu obujma prometa vozila na području luke Dubrovnik koji se koristi za obračun i kontrolu ulaska vozila koncesionara (koji podliježu varijabilnoj koncesijskoj naknadi s osnove ulaska vozila na lučko područje).

Bez obzira na njihov odgovor Revizija zaključuje:

-Državni ured za reviziju prihvaća navode Lučke uprave u svezi obavljanja nadzora rada ovlaštenika koncesije koji obavljaju gospodarsku djelatnost na lučkom području u skladu s odredbama članka 50. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, dok ostaje pri navodu iz Nalaza vezanim uz provjeravanje izvršavanja plana i godišnjeg operativnoga programa rada ovlaštenika koncesije i podnošenja izvješća Upravnom vijeću u skladu s odredbama članka 71. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Popularni Članci