Velika digitalizacije Indije

Druga po redu najmnogoljudnija zemlja svijeta radi na online umrežavanju cjelokupnog društva. Indija do 2014. namjerava 160 milijuna svojih građana povezati širokopojasnim internetom.

Naime, više od pola indijskog stanovništva živi u ruralnim područjima i u selima koja na karti čak nisu ni ucrtana.

Većina sela je izolirana i previše udaljena da bi se koristila impresivnim gospodarskim napretkom zemlje, a građani Indije koji žive u tako udaljenim predjelima imaju sve veću želju biti dijelom procesa modernizacije.

“Indija je zemlja koja ima više od 600 tisuća poljoprivrednika i povezivanje tih dijelova širokopojasnim internetom bit će od ogromnog značenja”, izjavio je za BBC Sachin Pilot, indijski ministar komunikacija i informacijske tehnologije.

Indijska Vlada sve više radi na razvoju opcija za povezivanje ruralnih dijelova Indije s tehnološki naprednijim dijelovima zemlje, te se nadaju kako će upravo ulaganja u ostvarivanje visoke razine online umreženosti rezultirati pomacima u pravom smjeru.

“Vrijeme je da IT korijeni odu još dublje i da se cijelo teritorijalno područje Indije potakne na sudjelovanje u IT revoluciji”, kaže ministar Pilot.

Goleme razlike u digitalnoj opremljenosti predstavljaju problem indijskom gospodarstvu, ali ovi potezi Vlade jasan su indikator spremnosti na rješavanje ovog problema.

Indija je kao jedno od najbrže rastućih gospodarstava predmet zanimljivih analiza i predviđanje novih trendova je važna zadaća za ekonomske stučnjake diljem svijeta.

Zemlja je posljednjih godina zabilježila nevjerojatan gospodarski rast i IT sektor se svakako prepoznaje kao jedno od potencijalno najunosnijih područja razvoja.

Približavanjem svih ruralnih dijelova Indije onim trenutno bolje razvijenim dijelovima zemlje poticati će razvoj trgovine jer će postati moguće jednim klikom izvršiti nalog za bilo kakvu transakciju.

Povratak na Net.hr