NET.HR UVODNIK

UREDNIČKI KOMENTAR: Predsjedniče Vlade, zaustavite ovo ludilo. Sutra će biti prekasno. I za Hrvatsku, i za vas

Korak više od upada policije u redakciju jest najcrnja diktatura. Plenković mora zaustaviti ovo ludilo, prije nego što postane još gore

Upad policije u novinarsku redakciju nova je razina pritiska na novinare, čak i za Hrvatsku. Kada je ovog tjedna policija po privatnoj tužbi sisačkog župana Ive Žinića upala u redakciju Net.hr-a da bi utvrdila identitet i privatnu adresu Đurđice Klancir postavljen je opasan presedan.

Žinićev odvjetnik identitet naše novinarke mogao je utvrditi temeljem dopisa, policija je mogla identitet novinarke provjeriti u svojoj bazi podataka. Mogli su našu redakciju nazvati telefonom. Jasno je to svima, tim više što se radi o jednoj od naših najpoznatijih novinarki i urednica koja je na sceni prisutna već 30-ak godina.

Umjesto toga, dvojica uniformiranih policajaca stigla su u redakciju Neta, valjda kao opomena kako će proći oni koji se usude kritički progovarati o moćnicima. Bez ikakvog dokumenta, papira ili naloga upali su u redakciju, legitimirali novinarku, a u svom su mobitelu imali zapisano po čijem nalogu djeluju – odvjetnika Antonia Kaleba u, kako se ispostavilo, ime župana Žinića.

Apsurdna svinjarija

Da se ne radi o redovnoj proceduri, osim brojnih stručnjaka, potvrđuju i objašnjenja policije i HDZ-ovih dužnosnika. Čak i oni stvari dovode do apsurda. Tako ministar pravosuđa Bošnjaković, svjestan da je ovu apsurdnu svinjariju nemoguće braniti, kaže kako je možda u redakciji bila bomba, pa je policija došla zbog toga.

Premijer Plenković tek je kratko kazao da u svemu ne vidi ništa sporno. Ključno će biti vidjeti hoće li premijer i u ovom slučaju nastaviti s relativizacijom i skrivanjem iza institucija koje tobože rade svoj posao te pokušati umanjiti značaj skandala i sve dedramatizirati u svom stilu ili će, barem djelovanjem ako već ne izrijekom, priznati kako stvari u slučaju nisu išle onako kako bi u demokraciji trebale.

Čak i HDZ-ovci trećeg ešalona imaju privatnu policiju

Priče o tome kako Plenković ne kontrolira HDZ možda su i mogle biti njegova osobna izlika za ispade lokalnih šerifa u nekoliko posljednjih godina. Danas, međutim, takva priča ne prolazi. Plenković je zagospodario strankom. Policija dakle, služi kao privatni represivni aparat HDZ-ovaca. Ne reagira li Plenković primjereno situaciji, pokazat će se, s njegovim odobrenjem. Ne postoji baš nikakva mogućnost da bi privatna tužba u ovakvom slučaju završila s upadom policije na radno mjesto tuženog, kada tužitelj ne bi bio dio struktura moći.

Bi li policija asistirala i vama, u slučaju da razmišljate o tužbi zbog klevete protiv nekog našeg župana, pa bi upala u urede županije kako bi župana legitimirala? Žinić tužbu zasad nije niti podnio, već o njoj razmišlja. No, to nije spriječilo policiju da djeluje kao njegova privatna zaštitarska kompanija.

U cijeloj je priči indikativna još jedna stvar. Jednako bi strašno bilo kada bi za svoje osobne obračune policiju koristio vrh HDZ-a, no kada to rade HDZ-ovci trećeg ešalona, onda je jasno kako funkcionira Plenkovićeva stranka. Svima je jasno da šefu ništa ne smeta, granicu dosad nije podvukao u baš niti jednom slučaju, pa je onda logično za zaključiti kako ona niti ne postoji.

Niti u jednoj dosadašnjoj odluci premijer Plenković nije pokazao kako je spreman učiniti nešto što za njega osobno nije politički oportuno, ali je u interesu društva, građana i Hrvatske. Baš sve do jedne odluke išle su u smjeru nezamjeranja i u korist šire slike osobne karijere u Hrvatskoj i inozemstvu nauštrb zemlje koju vodi.

Sutra će biti prekasno

Bilo bi previše očekivati kako će premijer zbog ovog slučaja promijeniti svoju političku praksu. No, kao iskusan političar koji dobro poznaje europske strukture morao bi prepoznati kako je upadom policije u redakciju prijeđena granica. Mora znati kako već sada njegovi međunarodni partneri o ovom slučaju znaju mnogo više od njegovih ministra koji misle da se radi o bombi.

Ne znaju li sada, saznat će kada HDZ-ovci osiljeni ovim primjerom otiđu korak dalje. Ako Plenković ne reagira, poslat će poruku kako je članovima HDZ-a dopušteno slati policiju novinarima na posao. A ako je dopušteno slati policiju na novinare, zašto onda ne bi bilo dopušteno poslati mrtvu mačku u redakciju ili jednostavno poslati policiju da se na ulici, redakciji ili postaji fizički obračuna s novinarima?

Premijer je ovakvu praksu trebao sasjeći u korijenu izvanrednom presicom još jučer, zbog hrvatske demokracije i njenih građana. Kada to već nije napravio zbog hrvatskog društva, možemo li očekivati da to napravi zbog svog međunarodnog ugleda i karijere?

Predsjedniče Vlade, zaustavite ovo ludilo. Još danas. Ne učinite li to, sutra će biti prekasno. I za Hrvatsku, i za vas.


Urednički komentar redakcije Net.hr-a.

Povratak na Net.hr