PRIČA MLADOG VUKOVARCA

UNATOČ PROBLEMIMA, OVAJ MLADIĆ NEĆE IZ VUKOVARA: ‘Sad je ljepše, ali ostaje problem mentaliteta’

25-godišnji Vukovarac Davor Radić ne sjeća se ratnih stradanja Vukovara jer je imao samo pet mjeseci kada je s majkom i bratom morao izaći iz okupiranog grada, ali u Vukovaru i danas živi i voli ga, ispričao je za Tportal.

Kad se Davor vratio u Vukovar, krenuo je u drugi razred osnovne škole. Za njega je tad počeo novi život, kaže. Iz grada nije otišao niti zbog studija – završio je trgovinu na Veleučilištu u Vukovaru i postao prvostupnik ekonomije. U Vukovaru još nema mogućnosti studiranja diplomskog studija pa je Davor za sada ovdje stao, no ipak se uspješno zaposlio u Vukovaru.

Prve mjesece života proveo u podrumu s majkom i bratom

Davor se rodio u lipnju 1991., a već kao beba je mjesece proveo u podrumu s majkom i bratom, dok je Davorov otac bio na bojištu.

Nakon pada grada 18. studenog 1991., Davor i njegov tada petogodišnji brat nisu vidjeli oca godinu dana. Bio je ranjen, a nakon okupacije je devet mjeseci bio u logoru u Sremskoj Mitrovici, odakle je pušten 14. kolocoza 1992. godine. Vratio se kući kao 70 postotni ratni vojni invalid.

vukovarvodotoranj_screen

Kolonu sjećanja Davor ne propušta pa i danas s prijateljima sudjeluje u njoj.

Ne sjeća se ratnih dana

Davor je sretan jer se ne sjeća ratnih strahota, ali vjeruje da su njegovom bratu ostale neke traume. Oca ne pita puno jer on o ratu ne voli pričati, a misli da je najteže bilo majci.

Kad se otac vratio s bojišta, neko vrijeme su proveli u Austriji i Njemačkoj, a zatim su živjeli u Kutini do povratka u Vukovar 1999. godine.

Danas se grad puno promijenio, priča Davor. Obnovljeno je sve više zgrada pa je cijeli grad ljepši, ali ostaje problem mentaliteta. Mladi uglavnom ne žele ostati u Vukovaru pa odlaze u druge gradove kako bi se zaposlili. Cijelu je situaciju teško opisati nekome tko u Vukovaru ne živi, kaže Davor.

Tenzije i dalje postoje, ali situacija je bolja

Iako tenzije i politika i dalje predstavljaju velik problem u gradu, toga je ipak sve manje, što se vidi u smanjenom broju prepirki i tučnjava među školarcima. Ipak, škole su i dalje podijeljene: u neke idu Hrvati, u druge Srbi, ali mlađe generacije najčešće ne obraćaju pozornost na nacionalni predznak, kaže Davor.

Nakon povratka u Vukovar, Davor je išao u školu, a njegova je školska ekipa i danas na okupu, a svi su se, priča Davor, u Vukovaru uspjeli i zaposliti. Zato se uskoro planira odseliti iz roditeljske kuće, ali ne i iz Vukovara, a uskoro bi mu se mogla pridružiti i djevojka Laura iz Čakovca, piše Tportal.

 

Povratak na Net.hr