Umjesto avio-karata “čitač očiju”

Ostvare li se planovi jedne washingtonske tvrtke i želje uprava nekoliko američkih aerodroma, putnici bi se uskoro u zrakoplove mogli ukrcavati “na lijepe oči”

Kako bi ubrzali ulazak u zrakoplov u tvrtki “EyeTicket” predlažu da se dosadašnje avionske karte zamjene snimkama očiju putnika. Na aerodromu u Charlotteu u Sjevernoj Karolini već su postavili “čitač očiju” za posade zrakoplova kompanije “US Airways”, a u utorak su putnicima i novinarima pokazali kako sprava radi.

Riječ je o sasvim običnoj digitalnoj kameri kojoj se putnik nasmješi dok predaje kovčege ili kad podiže avionsku kartu. Evan Smith iz “EyeTicketa” kaže da računalo potom zapamti 512 karakteristika svačijeg oka. Na ulazu u avion putnik opet pogleda kameru i uđe.

Nekoliko zračnih luka u SAD-u najavilo je da bi do kraja ove godine moglo ugraditi “čitač očiju”. Predviđaju da će time znatno skratiti vrijeme ukrcaja.

Ozbiljne zamjerke ovoj zamisli izriču oni koji tvrde da razne tvrtke, a ne zaostaje ni država, ionako raspolažu s previše osobnih podataka Amerikanaca. Preko računala ti su podaci dostupni skoro svima i svakome. Manje ozbiljne prigovore daju žene koje koriste leće u bojama i muški putnici koji se pitaju hoće li ubuduće moći namigivati stjuardesama.

Povratak na Net.hr