BROJNE PROMJENE

UKIDANJE ODJELA, SMANJENJE BROJA KREVETA, UŠTEDE…Ovo je novi plan reorganizacije zdravstva

Resor zdravstva preuzeo je Milan Kujundžić, a sada je poznato i kakvi su njegovi planovi za njegovu reformu.

Pretragu, pregled ili zahvat koji nije hitan čekat ćete najdulje šest mjeseci. Ako ta pretraga, pregled ili zahvat nisu u košarici zdravstvenih usluga koje pokriva zdravstveno osiguranje (ili je, primjerice, limitirana njihova količina), nadoplatit ćete ih ili platiti, piše Večernji list.

Što god bude moguće rješavat će liječnik primarne zdravstvene zaštite kako bi se uštedio novac i rasteretio bolnički sustav.

Osim navedenog, u planu je i gradnja nove Klaićeve bolnice. Institut za djecu plan je HDZ-a kojim se želi institucionalizirati zaštita za djecu u smislu prevencije, edukacije i slično. Što se tiče gradnje nacionalne dječje bolnice, dojučerašnji ministar dr. Dario Nakić odredio je njezinu lokaciju uz KB Dubrava. Upravo tom zagrebačkom bolnicom godinama je upravljao novi ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dočekali ga problemi

Novog ministra dočekale su liste čekanja, dugovi i manjak novca u sustavu.

Prethodnik Nakić najavio je rješavanje lista čekanja, povećanje cijene dopunskog osiguranja te reformu hitne pomoći. Nova Vlada kazala je kako poskupljivanja neće biti, no koje će se reforme nastaviti, znat ćemo kada Kujundžić ispita stanje na terenu.

‘ Napravit ću žurnu analizu stanja u bolnicama, njihovo financijsko poslovanje, zapošljavanje, izvršenost posla i iskorištenost opreme. Iz toga će proizaći zaključci i odluka’, rekao je ministar te dodao da će nastaviti reforme i poteze koji su dobri te zaustaviti one loše.

Ukidanje odjela i smanjenje broja kreveta

Najavio je i povećanje opsega posla.

‘Nitko neće ostati bez posla, ali opseg posla mora se povećati kao i iskorištenost opreme tako da sustav bude učinkovitiji i dostupniji pacijentima’, kazao je Kujundžić kojem je reorganizacija sustava neizbježna.

Večernji list neslužbeno doznaje kako je dio te reorganizacije smanjenje broja bolničkih kreveta za oacijente s akutnim bolestima, što bi donijelo ukidanje odjela u nekim bolnicama. Osim što bi tako dio liječnika ostao bez upravljačkih mjesta, značilo bi to i da pacijenti više ne bi mogli u jednoj bolnici ‘obaviti sve’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr