Uhićen sin tajkuna Josipa Gucića

Zbog sumnje da su NIK oštetili za 194 milijun kuna zagrebačka policija je uhitila Zvonimira Gucića i njegove partnere

Zagrebačka policija u ponedjeljak je uhitila i predala istražnom sucu Županijskog suda direktora tvrtke Naprijed Zvonimira Gucića i direktora NIK-a Krstu Romića. Oni su osumnjičeni da su s vlasnikom tih poduzeća Josipom Gucićem i uz pomaganje Gordana J., Gorana Č. i Nenada B., zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju i poduzeće NIK oštetili za više od 194 milijuna kuna.

O višemjesećnoj kriminalističkoj obradi u poduzećima “Grupacije Gucić”, nakon koje su uslijedila uhićenja, danas su osim glasnogovornika zagrebačke policije Gorana Volarevića govorili i načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Buterin, te načelnik istoga odjela zagrebačke policije Zoran Košutić.

Prema policijskim navodima Josip Gucić i Krsto Romić su od 1993. do 1997. kao odgovorne osobe poduzeća NIK, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sklapali ugovore o kratkoročnim i dugoročnim kreditima sa Zagrebačkom i Privrednom bankom u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna njemačkih maraka.

Inače, NIK je registriran kao firma bez imovine s temeljnim kapitalom od 19 tisuća kuna. Osiguranje za povrat kredita bilo je sudužništvo ostalih 14 Gucićevih poduzeća, među kojima su i Ferimport, Naprijed, J.G., Vesna, Badel BAP, Brodokomerc i druge.

Podignuti krediti, plasirani su kao avans Gucićevim inozemnim poduzećima. Povrat tih avansa fiktivno su zatvarali ugovaranjem naknade za prijenos dionica tih poduzeća između NIK i Gucićevih inozemnih tvrtki, iako naknada nikada nije uplaćivana, odnosno nije prošla kroz njihove žiro račune, rečeno je na konferenciji.

Na taj način pribavljena je protupravna imovinska korist za Gucićeve inozemne firme Anaville, GB Handeles, ZGS Groshadels, Santex i Euronu iz Rijeke, u iznosu od 194 milijuna kuna, na štetu NIK koji zbog toga nije mogao vratiti kreditne obveze Zagrebačkoj i Privrednoj banci, koje su se naplatile imovinom NIK-ovih sudužnika, odnosno 14 ostalih Gucićevih poduzeća.

Josip Gucić, kojega policija navodi kao glavnog sumnjivca u aferi nevraćanja kredita, od 19. svibnja je na liječenju u Muenchenu, a policija će ga na informativni razgovor pozvati odmah po dolasku u Hrvatsku. Policija tvrdi da protiv Josipa Gucića ima dovoljno dokaza.

Povratak na Net.hr