Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

UGLAVNOM BACAJU ZDRAVU HRANU

UGLAVNOM VOĆE I POVRĆE: Amerikanci dnevno bacaju 150.000 tona hrane

Velike količine bačene hrane znači i da se uzalud utrošilo velike količine vode i pesticida kako bi se ta hrana uzgojila.

Amerikanci bacaju oko 150.000 tona hrane dnevno ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće.

Ta hrana koja se baca u kantu za smeće uzgajala se na oko sedam posto američkog poljoprivrednog zemljišta i tisuće milijardi litara vode su upotrijebljene za njezin uzgoj, kaže se u članku koji je objavio list PLOS ONE. Ta hrana također predstavlja 30 posto kalorija koje svakodnevno konzumira svaki Amerikanac.

Potrebna bolja obuka potrošača

Voće i povrće predstavljaju 39 posto svih namirnica, nakon kojih slijede mliječni proizvodi (17 posto), meso (14 posto) i žitarice (12 posto). Među najrjeđe odbacivanom hranom su čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.

“Bolji prehrambeni režimi se temelje na većem udjelu voća i povrća, koje se bace u većim količinama od drugih namirnica”, objašnjava Meredith Niles, suautorica istraživanja i asistentica na sveučilištu u Vermontu. “Zdrava prehrana je važna i ona je izvor brojnih prednosti, a što više pazimo na prehranu, sve smo svjesniji bacanja hrane”, dodala je.

Istraživanje, koje se temelji na državnim podacima i anketama o bacanju hrane između 2007. i 2014. godine, izvještava o “značajnom” utjecaju na okoliš i na poljoprivrednike. “Taj otpad odgovara žetvama” s više od 350 milijuna kg pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva “svake godine”, prema tom izvoru.

SVAKI HRVAT BACI 90 KG HRANE: Ali i dalje donira više od supermarketa koji su oslobođeni poreza

Među mogućim rješenjima problema, istraživanje predlaže obuku potrošača kako bolje pripremiti i uskladištiti svježe voće i povrće i predlaže da vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.

Glavni autor Zach Conrad iz ureda za poljoprivredna istraživanja u Sjevernoj Dakoti je istaknuo da se hrana baca na nekoliko razina. “Holistički pristup će postati sve važniji u pronalaženju trajnih načina za potrebe rastuće svjetske populacije”, zaključio je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr