U Sunčevu sustavu bilo je mokro i toplo

Drevni kristali soli pronađeni na meteoru Zag pokazuju da su se planeti počeli formirati u Sunčevu sustavu mnogo ranije no što se mislilo

Kristali soli s meteora Zag, koji je pronađen u Maroku 1998., vjerojatno su najstarija ikad pronađena tvar, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru i londonskog Prirodoslovnog muzeja u časopisu Science.

Sol potječe iz razdoblja otprilike dva milijuna godina nakon što se Sunčev sustav rodio iz uskovitlane prašine prije 4,6 milijardi godina, a to je utvrđeno prema tragovima koje su na stijeni ostavili plinovi pri isparavanju.

Meteor je najvjerojatnije krhotina asteroida, a sol koja je na njemu nađena nastala je od vode, što ukazuje na to da su u Sunčevu sustavu postojali uvjeti za život, barem na nekim mjestima, ubrzo nakon što su se počeli formirati planeti i Sunce.

– Život može opstati na temperaturi na kojoj je voda tekuća, a halit (sol) pronađen na meteoru pokazuju da je voda tekla – kaže znanstvenik Jamie Gilmour.

To, dakako, ne znači da je život doista i postojao prije 4,75 milijardi godina.

– Od uvjeta za život do pojave života dug je put – kaže kozmokemičar Gilmour, ali naglašava da se radi o senzacionalnom otkriću. Dosad se, naime, vjerovalo da su se svemirska tijela počela formirati u prvih 10 milijuna godina postojanja Sunčeva sustava, ali sad se zna da se to dogodilo u prva dva milijuna.

Povratak na Net.hr