U padu Concordea 112 mrtvih

Concorde koji se srušio kraj Pariza u smrt je odnio skoro sve putnike i posadu i četvoro ljudi na tlu

U utorak poslijepodne, oko četiri sata, u mjestu Gonesse pored Pariza, Concorde Air Francea koji je upravo poletio iz zračne luke Charles de Gaulle prema zračnoj luci JFK u New Yorku srušio se na hotel Relais Bleu pored aerodroma, pri čemu je poginulo 99 putnika i devet francuskih članova posade, kao i četiri osobe u hotelu.

Prema prvim izvještajima s mjesta nesreće, jedan od putnika je preživio pad zrakoplova na restoran hotela. Svi putnici (47 muškaraca, 50 žena i troje djece) bili su Nijemci koji su krenuli na luksuzno krstarenje. Concorde je iznajmila njemačka putnička agencija Deilmann za prebacivanje putnika do New Yorka gdje su se trebali ukrcati na brod.

Premda su nedavno otkrivene mikroskopske pukotine na nosaču krila svih 13 Concordea (sedam britanskih i šest francuskih), zrakoplovi su prošli tehničke preglede i bili proglašeni sigurnima. Očevici nesreće kažu da Concorde nije postigao letnu visinu, i da se iz lijevog motora vidio plamen i gusti crni dim. Jedini nadzvučni putnički zrakoplov na svijetu leti na redovnim linijama od 1976. i do sad je smatran najsigurnijom letjelicom na svijetu. Jedini prethodni incident desio se 1979. kad je prilikom jednog slijetanja pukla guma na kotaču zrakoplova, što je uzrokovalo konstrukcijske izmjene.

Povratak na Net.hr