Turci odustaju od gradnje nuklearke

Otkazivanje projekta Akkuyu ne znači da će Turska odustati od nuklearne energije – turski premijer Ecevit najavio je da će gradnja elektrane biti ponovo razmotrena u idućih deset do dvadeset godina.

Turska je odustala od gradnje svoje prve nuklearne elektrane nakon niza odlaganja i burnih prosvjeda pobornika zaštite okoliša i susjednih zemalja. Nuklearka je trebala biti smještena u području Akkuyu, koji protivnici nuklearke smatraju opasno bliskim mediteranskoj zoni potresa. Najavljujući ovaj potez, turski je premijer Bulent Ecevit rekao da si vlada ne može priuštiti gubitak od tri do četiri milijarde USD, na koliko je procijenjen trošak gradnje elektrane, u vremenu kad se obvezala na rezanje troškova. No, otkazivanje projekta Akkuyu ne znači da će Turska odustati od nuklearne energije – premijer Ecevit najavio je da će gradnja elektrane biti ponovno razmotrena u idućih deset do dvadeset godina. U međuvremenu, Turska će ulagati u smanjivanje gubitka energije, prirodni plin i hidroelektrane, kao i solarnu energiju i energiju vjetra.
Greenpeace su pozdravili odluku turske vlade riječima da Turska nema “ni vremena, ni novca za bacanje na opasnu i zastarjelu tehnologiju koja zagađuje okoliš.”

Povratak na Net.hr