OKRUTNO DIJETE

TUKAO MAJKU I BAKU I SILOM IZNUĐIVAO DŽEPARAC: Iza rešetaka završio 16-godišnji delinkvent iz Zagreba

Socijalni radnici i psiholozi nisu uspjeli pomoći ovom dječaku.

Iza rešetaka je završio 16-godišnjak koji je iznuđivao svoju majku i baku.

Riječ je o dječaku koje je liječnica iz zagrebačkog doma zdravlja usvojila kad je još imao pet godina i podizala ga kao vlastito dijete, no on se na kraju okrenuo protiv nje i njezine majke.

Ostao bez džeparca

Sve je započelo nedugo nakon što je dječak završio osnovnu školu i krenuo u srednju tijekom kojeg je kao mjesečni džeparac dobivao 1.600 kuna. Ovog ljeta sve se promijenilo jer je odlučio prekinuti školovanje, a majka mu je zbog toga uskratila novac.

S pozamašnim džeparcem dječak se provodio, kupovao si skupe cigarete, plaćao si čak i alkoholna pića tijekom izlazaka u klubove. Kako mu je iznenada ponestalo novca za sve to okomio se najprije na baku.

Iznuđivao novac od bake

“Daj mi tisuću kuna ili ću te prebit'”, prijetio je vremešnoj ženi koja ga je zajedno s majkom odgajala. Budući da novac nije dobivao počeo je tražiti cijeli iznos, sa zaostacima. Tako je pokušao baku prisiliti da mu plati pet tisuća kuna navodnog duga.

Tada je postao i nasilan. Tukao je baku, naređivao njoj i majci da mirno stoje pred njim, nije im dozvoljavao da tijekom noći spavaju.

Majka tražila pomoć nadležnih službi

Njegova majka nije to mirno trpila, već ga je prijavila policiji, pa je dječak prije nekoliko mjeseci završio i u tretmanu Centra za socijalnu skrb. U lipnju ga je Prekršajni sud kaznio zbog nasilja nad bakom, no radilo se o sudskom ukoru, što očito nije imalo previše utjecaja na njega.

Djelatnicima Centra za socijalnu skrb ponudio je sasvim drugu priču. Svoju nervozu nije pripisivao uskraćenom džeparcu, već lošim ocjenama i neispavanosti zbog brige za nastavak školovanja. Zbog toga je bio i na promatranju u dječjoj psihijatrijskoj bolnici, ali je na kraju njegovo ponašanje toliko kulminiralo da je majka ponodno protiv njega podnijela prijavu.

Istražni zatvor

Ovoga puta okrivljen je za iznudu, te je zbog opasnosti da bi mogao ponovoti to nedjelo završio u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo je tražilo da ga se pritvori i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prije svih majku i baku, koje su ključni svjedoci u ovoj istrazi.

Povratak na Net.hr