Treća uzastopna pobjeda Martinovića

U sklopu 11. Europskog pojedinačnog šahovskog prvenstva u Rijeci odigralo se 3. kolo, a već su počeli međusobni susreti ‘supervelemajstora’ s rejtingom iznad 2600 bodova, što je najbolji znak da se zaoštrava borba za prestiž.

Od 27 igrača s rejtingom iznad 2600 bodova, koji su ostvarili po dvije pobjede, nemilosrdni ždrijeb napravio je pet ‘super-parova’, koji su privukli najveću pozornost. Među njima i susret između mladog hrvatskog reprezentativca Ivana Šarića i sjajnog Španjolca Francisca Vallejo Ponsa.

Nažalost, došla je do izražaja razlika u klasi. Španjolac je jednim malim taktičkim udarom iznudio prijelaz u nadmoćnu topovsku završnicu, koju je realizirao na tehnički besprijekoran način. Nije uspio ni Marin Bosiočić koji je izgubio od ruskog velemajstora Ernesa Inarkijeva.

No, zablistao je Zadranin Saša Martinović, koji je jedini od naših predstavnika postigao treću uzastopnu pobjedu. Briljantnom pozicijskom igrom nadvisio je jakog ruskog velemajstora Jevgenija Vorobiova, pa se nakon prve četvrtine prvenstva nalazi u vodećoj skupini.

Sve čestitke zaslužuje i Robert Zelčić za izvanredno lijepu pobjedu nad Armencem Armanom Pašikjanom. Kuriozitet kola je pobjeda Rusa Jevgenija Barejeva nad Islanđaninom Hannesom Stefanssonom u minijaturi od samo 19 poteza.

U konkurenciji šahistkinja već se zaoštrila borba za vrh o čemu svjedoči i pet međusobnih susreta ‘supervelemajstorica’ s rejtingom iznad 2400 bodova.

Braniteljica naslova Tatjana Kosinceva postigla je i treću uzastopnu pobjedu svladavši Rumunjku Cristinu-Adelu Foišor, a uspješno je prate i bivše europske prvakinje Antoaneta Stefanova i Pia Cramling.

Bugarkinja je nadigrala Mađaricu Veroniku Schneider, a Šveđanka Ruskinju Tatjanu Molčanovu. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da su od 158 sudionica samo tri igračice ostvarile po tri uzastopne pobjede! Za hrvatske šahistice bio je to crni dan! Samo je Mirjana Medić zabilježila remi s Talijankom Robertom Brunello, a sve ostale hrvatske predstavnice doživjele su poraze.

Poslije tri kola vodi 13 šahista s maksimalnim učinkom, među kojima je i naš Saša Martinović, a ženskog turnira ukupno četiri šahistice s također maksimalnim brojem bodova. Važno je spomenuti da je od početka prvenstva video-prijenos iz dvorane Zamet uživo pratilo preko pet tisuća gledatelja dnevno, dok partije uživo dnevno već prati preko 30 tisuća ljubitelja šaha diljem svijeta!

Povratak na Net.hr