MAĐARSKI MEDIJI PIŠU, HDZ ŠUTI

TKO JE MISTERIOZNI ARPAD HABONY? Orbanov ‘nevidljivi savjetnik’ zaslužan je za predizbornu kampanju HDZ-a

Jedan od najbližih suradnika mađarskog premijera Viktora Orbana, Arpad Habony, zaslužan je za uspjeh HDZ-ove predizborne kampanje. Tako pišu mađarski mediji, iako se u Hrvatskoj tvrdi da je Andrej Plenković kampanju osmislio sam s najužim suradnicima.

Mađarski mediji uspoređuju Habonyjevu ulogu u kampanji HDZ-a s ulogom američkog stručnjaka Alexa Browna u prošlogodišnjoj kampanji Zorana Milanovića, piše Slobodna Dalmacija.

U HDZ-u šute o tome

Iz HDZ-a još nisu odgovorili na pitanje jesu li Arpad Habony i njegova londonska tvrtka zaslužni za njihovu predizbornu kampanju niti je li uopće bilo suradnje s njim uoči parlamentarnih izbora. HDZ je u financijskom izvješću samo naveo da su ‘za intelektualne i osobne usluge potrošili 424.715 kuna’.

Nevidljivi Orbanov savjetnik

Habony je čovjek čiji je rukopis na predizbornoj kampanji HDZ-a, ističu mađarski mediji. Doduše, ni oni ne znaju mnogo o njemu, osim da savjetuje Viktora Orbana i da se kreće u blizini vladajuće stranke. Iako je desna ruka premijera, nije mu dodijeljena neka formalna dužnost u državnoj administraciji. Suvlasnik je tvrtke ‘Danube Business Consulting’ koja ima sjedište u Londonu, a partner mu je američki stručnjak za odnose s javnošću koji je savjetovao nekoliko američkih predsjednika, ali i neke europske političare.

Postavlja se pitanje kako je onda toliko moćan i utjecajan. Mađarski novinar Gabor Bodiš, inače veliki kritičar Orbanove politike, Slobodnoj Dalmaciji kaže da se to moglo dogoditi u Mađarskoj jer ona nije uređena demokracija.

‘Ta se antimigrantska histerija Orbanove Vlade u Mađarskoj dobrim dijelom kreira upravo medijskim manipulacijama i zato su Orbanu savjetnici za takve manipulacije jako važni’, rekao je Bodiš.

Moguće je da je za Habonyjev uspjeh zaslužan upravo njegov američki partner Finkelstein. Kako se o njemu ne zna mnogo, a sam Habony se ne oglašava, kritičari mu predbacuju da radi u sivoj zoni.

Mađarski mediji, osim toga da je Habony zaslužan za kampanju Andreja Plenkovića, pišu i da će Habonyja angažirati i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kad se nagodinu kandidira na predsjedničkim izborima.

 

 

Povratak na Net.hr