Tajne radnje u pregovorima oko Kosova

Vučić Dačiću pominjao pad vlade čim se sklopi sporazum sa kosovskim vlastima, tvrdi Tim Džuda

Novinar britanskog “Ekonomista” Tim Džuda tvrdi da je tokom pregovora Prištine i Beograda u Briselu, vicepremijer Aleksandar Vučić slao sms poruke premijeru Ivici Dačiću gde je sugerisao da namerava da obori sadašnju srpsku vladu.

Srpski premijer Ivica Dačić je tokom (ranijih) pregovora (o Kosovu u Briselu) često napuštao prostoriju da bi razmenjivao SMS poruke sa Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom vlade. Prema dobro obaveštenim izvorima, Vučić je Dačiću u porukama sugerisao da posle sklapanja sporazuma namerava da sruši Vladu, što bi značilo i da će ga se rešiti – piše analitičar Džuda a prenosi Blic.

Džuda tvrdi da je to bio razlog zbog koga su zvaničnici EU insistirali da Vučić bude prisutan na jučerašnjim pregovorima.

Ako im je ideja bila da i on ponese deo odgovornosti za pristanak srpske strane na sporazum, taj plan se pokazao kao kontraproduktivan – konstatuje Džuda.

Tači je, piše Džuda o jučerašnjoj rundi pregovora, izjavio da je ,,emocionalno nespreman“ da se se suoči sa dvojicim pregovarača iz Srbije, te je, prema tvrđenju izvora, na pregovorima podizao glas i udarao pesnicom o sto.

Dačić tvrdi da mu je Vučić na pregovorima dramatično ponudio da podnese ostavku, što je on odbio, jer bi to značilo trenutni pad srpske vlade.

Lideri Srbije i Kosova otišli su juče kući iz Brisela bez postignutog sporazuma, posle dramatične osme runde pregovora u kojima je posredovala šefica spoljne politike EU Ketrin Ešton.

Ona je jaz među pregovaračkim stranama okarakterisala kao ,,uzak ali dubok”, uz zaključak da zvaničnih pregovora više neće biti, dok dve strane mogu da obaveste EU ukoliko se u nečemu predomisle.

Džuda smatra da je veoma moguće da je ovaj projekat sa jučerašnjim danom i zvanično okončan, ali da postoji poslednja prilika da se poraz pretvori u pobedu.

U tome se slaže sa ministarkom Kosova za evropske integracije Florom Čitaku, koja je izjavila da ,,još ništa nije gotovo, jer ovo suviše važno da bismo pretrpeli neuspeh”.

Sučeljeni licem u lice, premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, od oktobra su u pregovorima uz posredovanje Eštonove ostvarivali veliki napredak – sve do sad.

Čitakuova tvrdi da su kosovski Albanci prihvatili predloženi sporazum i da je sada na Srbima da se predomisle. Ako to ipak učine, sporazum bi, prema diplomatskim izvorima, mogao da bude potpisan iduće nedelje.

Tokom narednih dana, vanredna diplomatija će pokušati da spase pregovarački proces, u koji je veliki deo svog prestiža uložila pre svega Eštonova, a ukoliko bude postignut, sporazum bi Dačića i Tačija mogao učiniti kandidatima za Nobelovu nagradu, tvrdi britanski Tim Džuda.

Foto: Montaza

Povratak na Net.hr