RETRIBUTIVNA PRAVDA

ZVJERSKI, ALI ZAKONITO: Iranka prije svog smaknuća umrla od srčanog udara; Ipak su je objesili, a pazite tko je izmaknuo stolicu

Iako je umrla od srčanog udara Zahra Ismaili obješena je zbog ubojstva svog supruga, a stolicu joj je izmaknula njena svekrva

Jedna je Iranka preminula od srčanog udara prije nego li je trebala biti smaknuta vješanjem zbog ubojstva svog supruga. No, ipak je obješena kako bi njena svekrva dobila pravo da joj izmakne stolac ispod nogu, javlja Daily Mail.

Zahra Ismaili osuđena je zbog ubojstva supruga, inače iranskog obavještajca, koji je navodno zlostavljao nju i njihovu kćer. Odvjetnik Omid Moradi opisao je kako je ona čekala na smaknuće u redu iza 16 muškaraca te je doživjela srčani udar gledajući kako ih vješaju.

Unatoč tome što je bila mrtva, podigli su je na skelu i postavili joj omču oko vrata, a na kraju je majka njenog ubijenog supruga gurnula stolicu. Naime, šerijatski zakon podrazumijeva kaznu “oko za oko”, odnosno pravo žrtve ili njene obitelji na retributivnu pravdu.

Iran, uz Kinu jedini na svijetu ima na snazi smrtnu kaznu vješanjem, no čak je i za njihove pojmove masovna egzekucija 17 osoba neuobičajena. Ujedinjeni narodi su prošle godine u Iranu zabilježili 233 smaknuća prošle godine, uključujući i troje tinejdžera. Ondje se smrtna kazna dobiva i zbog šverca droge.

 

Povratak na Net.hr