ZUBARICA IZ PAKLA 'Uzeli su mi licencu, ali ja svejedno ilegalno operiram po restoranima'

Kada je pacijentica odbila zahvat dok je okruzena nuggetsima i burgerima, londonska zubarica odvela ju je u hodnik nekadasnje ordinacije te je ponovo pokusala nagovoriti na zahvat.

Ancu Claudiu Macavei ocekuje zabrana rada nakon sto je 2012. pacijenticu narucila u McDonalds i tamo joj pokusala ugraditi most. Vijece dentalnih lijecnika odlucilo je kako to teska povreda struke te ju proglasila nesposobnom za bavljenje dentalnom medicinom. Zubarica se zalila britanskom vrhovnom sudu i nada se kako ce moci nastaviti svoju zubarsku praksu.

“Bilo mi je jako tesko i mislim kako je kazna neproporcionalna propustu. To mi je bila jedna od tezih odluka u zivotu”, pravdala se na sudu Macavei. Zubarica rumunjskog podrijetla ranije je imala ordinaciju u Devonu, no u vrijeme kada je upoznala pacijenticu zivjela je u Londonu te se oglasavala u rumunjskoj zajednici. U Londonu je imala tek neformalni dogovor kako moze koristiti ordinaciju preko puta McDonaldsa, no njeni odnosi s vlasnikom bivali su sve gori.

Zato je pacijenticu koju je vec ranije lijecila narucila u McDonalds 18. veljace 2012. Pred vijecem koje joj je zabranilo rad pokusala se pravdati kako je to bila tek slucajnost i kako je mislila da ce moci u ordinaciju.

“Pacijentica je bila jasna i odredena oko svjedocanstava i dokaza u slucaju”, stoji u odluci vijeca.

“Izjavila je kako ste joj pokusali staviti most dok ste bili u McDonaldsu, a nakon sto je odbila, kaze kako ste vi inzistirali da je to nuzno, kako biste odmah vidjeli pristaje li joj. I sami ste potvrdili kako vam je pristup orinaciji vec bio uskracen u vrijeme u kojem ste se nasli s pacijenticom. U takvim okolnostima, vijece procijenjuje kako je najvjerojatnije da ste namjerno pokusali obaviti zahvat u neprikladnom okruzenju jer niste imali gdje drugdje otici. Takoder, vijece smatra i kako u prilog tome ide i to sto ste kasnije pokusali isti zahvat obaviti u hodniku zgrade u kojoj je spomenuta ordinacija. I vi i pacijentica se dobro sjecate kako izlazite iz restorana te kako se zgrada u kojoj je ordinacija renovira. Kada ste usli u zgradu, prema tvrdnjama pacijentice, pravdali ste se kako ste zaboravili kljuceve ordinacije” pise u obrazlozenju odluke zubarskog vijeca. Zubaricu su proglasili odgovornom za citav niz drugih propusta u zubarskoj praksi.

Macavei, koja je reigistrirana u rumunjskoj Tulci, ali zivi u Londonu bila je prilicno emotivna dok se obracala vijecu. Tvrdi kako je odluka brisanja iz registra zubara Velike Britanije preostra kazna te kako bi suspenzija ili propisivanje uvjeta za rad bili dovoljni.

Njenu zalbu vrhovnom sudu vijece zubara osporava.
“Uzimajuci u obzir sve propuste gde Macavei, manjak volje i to sto dvije godine nije ni na koji nacin pokusala obestetiti pacijenticu, to sto kada je konacno priznala odgovornost je tek polovicno pomogla pacijentici, vijece ce i na sudu istaknuti kako je odluka i kazna bila jedina ispravna”, objasnjava James Towsend iz vijeca.

Povratak na Net.hr