Ima li nade za nas?

ZNANSTVENICI ZABRINUTI: Na korak smo od apokalipse, ovo su tri najizglednija scenarija

Izgledalo je kao da 2017. ne može postati gora. Ali znanstvenici su sada upozorili da je čovječanstvo samo korak od toga da bude izbrisano sa lica Zemlje.

Institut za budućnost čovječanstva (Future of Humanity Institute – FHI), koji je dio Fakulteta za filozofiju na Oksfordskom sveučilištu savjetovao je svjetske vođe da sjednu zajedno i zaustave nadolazeću globalnu katastrofu.

Zvući kao luda teorija zavjere, ali grupa znanstvenika istražuje nekoliko rizika za čovječanstvo, te vjeruje kako je krajnje vrijeme za akciju, piše The Sun.

APOKALIPSA NIKAD NIJE BILA IZVJESNIJA: Znanstvenici pomaknuli ‘Sat sudnjeg dana’ zbog jednog čovjeka – Donalda Trumpa

Pandemije, klimatske promjene i atomski rat

Profesor Nick Bostrom definirao je egzistencijalni rizik kao onaj “kada će štetan rezultat ili uništiti inteligentan život na Zemlji ili trajno i drastično smanjiti njegov potencijal.”

Identificirao je tri vrste rizika s najvećom šansom da se ostvare – pandemijske bolesti (poput zike ili ebole), ekstremne klimatske promjene i atomski rat.

Njegove strahove pojačao je izvještaj objavljen danas u finskoj ambasadi u Londonu.

zaraza
U današnje vrijeme putovanja zrakom zaraze se mogu brzo raširiti preko cijelog svijetaFoto: Philip Date/Thinkstock

“Kao što su ebola i zika pokazale, upravljanje pandemijama je globalna odgovornost”, objasnio je vodeći autor Sebastian Farquhar.

“Ali previše se planiranja odvija isklučivo na nacionalnoj razini, i premalo se pažnje daje najgorim mogućim scenarijima, uključujući i rizike od namjerno stvorenih patogena.”

“Nedavno je istraživanje uvjerenja nacionalnih sigurnosnih stručnjaka za biološko oružje pokazalo jaku potrebu za širim i trajnijim fokusom na upravljanje istraživanjima čiji je cilj namjerno nanijeti štetu ljudima”, rekao je Piers Millett, stručnjak za biosigurnost u FHI.

Svjetske opasnosti ignoriraju granice

Ali ima još nade.

Ako se vođe širom svijeta ujedine, uspjeti ćemo za dlaku izbjeći globalnu katastrofu.

“Međunarodna suradnja u slučaju globalnih rizika važnija je nego ikada prije”, dodao je Farquhar.

“Bolesti, klimatske promjene i atomska zima ne poštuju nacionalne granice.”

Ovaj šokantan izvještaj uslijedio je nakon pomicanja Sata sudnjeg dana još bliže ponoći ranije ovog mjeseca.

Povratak na Net.hr