Sve je jasno

ZNANSTVENICI SU REKLI SVOJE: Iako desničari zastrašuju ljude, ne postoji povezanost migracije i terorizma

Desničari mnogih zemlja, kako onih direktno pogođenih izbjegličkom krizom, tako i onih koji se preventivno boje dolaska izbjeglica, vole isticati da postoji snažna povezanost između dolaska migranata i povećanog broja terorističkih napada.

Od mađarskog premijera Orbana pa sve do američkog kandidata za predsjednika Donalda Trumpa,  mnogi političari su uvjereni da će priljev izbjeglica ugroziti sigurnost njihovih građana na najgori mogući način. No, istraživanje sa Sveučilišta u Chicagu dokazuje da takve povezanosti jednostavno nema.

Istraživanje pod nazivom: “Uzrokuje li migracija terorizam?” proučavalo je podatke o migracijama koje je desetljećima prikupljala Svjetska banka i uspoređivalo ih s podacima o terorističkim napadima.

Stimuliranje tehnološke inovacije

Iako su pronašli neka podudaranja zbog nestabilnosti nastale izbjegličkom krizom, privremeni fenomen neusporedivo je ništavan u usporedbi s povijesnim dokazima koji govore da ne postoji povezanost između terorizma i priljeva migranata.

“Kada se ljudi sele iz jedne zemlje u drugu, sa sobom nose vještine, znanje i perspektive, što stimulira tehnološke inovacije, nastajanje novih ideja i ekonomski rast”, piše Vincenzo Bove, autor istraživanja.

“Ako su terorizam i ekonomski razvoj povezani, onda je to jedino utoliko što više migracija SMANJUJE vjerojatnost terorističkih napada. Zabranjivanje migracija i povećanje restrikcija stavlja zemlju u nepovoljan položaj”, zaključuje Bove.

OTVARA SE NOVA IZBJEGLIČKA RUTA? ‘Tu granicu nemoguće je zatvoriti’

NOVA DRAMA ZBOG IZBJEGLICA: MUP poslao stotinjak interventnih policajaca u Slavoniju

Washington Post/Danas.hr

Povratak na Net.hr