OGROMNO RASIPANJE

ZNANSTVENICI OBJAVILI NEVJEROJATNU VIJEST: Deset posto ulovljene ribe baca se nazad u more

Ribarske flote bacaju oko 10 posto ulova nazad u more u “ogromnom rasipanju” jeftine ribe, iako je proteklih godina to krenulo nabolje, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Na desetljeće dugom, prvom svjetskom istraživanju od 2005. radilo je oko 300 stručnjaka, a ono je pokazalo da je razina odbacivanja ribe i dalje veoma visoka usprkos padu zabilježenom u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Ribe koje su bačene u more većinom su mrtve ili umiru.

Godišnje se baca 10 milijuna tona ribe

Gotovo 10 milijuna od sveukupno 100 milijuna tona ribe, koliko se lovilo u proteklom desetljeću, svake godine baca se u more, stoji u istraživanju “More oko nas”, koje su provela sveučilišta British Columbia i Western Australia.

Industrijske ribarske flote često u more vraćaju ribu koja je oštećena, bolesna, premala ili neželjene vrste. Primjerice, koča koja ima kvotu samo za lov sjevernoatlantskog bakalara odbacit će sve osliće koje je ulovila u istoj mreži.

To predstavlja “ogromno rasipanje”, posebice u vrijeme sve veće potrebe za hranom, tvrde znanstvenici u časopicu Fish & Fisheries.

‘NEKAD SMO ŠKAMPE LOVILI NA KAŠETE, A SADA NA KOMADE’: Šibenski vijećnik optužuje vlast za izumiranje ribe

Zabilježen pad, ali zbog manjka ribe

Izvještaj pozdravlja pad odbačene ribe s 19 milijuna tona, koliko je taj broj iznosio 1989., što je predstavljalo oko 15 posto od 130 milijuna tona sveukupno ulovljene ribe.

Pad se vjerojatno može pripisati restrikcijama u nekim državama vezano uz bačenu ribu te poboljšanju ribarske opreme. Također, rast cijena ribljeg obroka je zadržavanje riba niskih cijena učinilo profitabilnijim, dodaju znanstvenici. No to se možda dogodilo samo zbog manjka ribe.

“Sumnjamo da se pad dogodio jer je pretjerano ribarenje… već iscrpilo vrste koje su bile vraćane u more”, ističe glavni autor istraživanja Dirk Zeller s australskog sveučilišta.

MINISTAR OBEĆAO VELIKE PROMJENE, NO… ‘Našim poslom tresu dva lobija, u jednom je Gotovina glavni i odlučuje o svemu’

Povratak na Net.hr